Přeskočit na obsah

Maso smíchám s aromatickými přísadami. Karbanátky jsou vždy šťavnaté.

Ideální karbanátky by měly být křupavé zvenku a šťavnaté uvnitř. Mám osvědčený způsob, jak je připravit. Stačí smíchat mleté maso s nakrájenými aromatickými přísadami a vždy se povedou!

Plněné karbanátky jsou oblíbeným pokrmem české kuchyně. Připravují se snadno a rychle a jsou chutné a výživné. Mám svůj osvědčený způsob, jak je připravit. Do masa přidám nasekanou přísadu a pokrm získá chuť, aroma a šťavnatost. Těmto karbanátkům nikdo neodolá.

Maso smíchám s aromatickými přísadami. Karbanátky jsou vždy šťavnaté.

Z jakého masa připravit karbanátky z mletého masa?

Pro karbanátky z mletého masa se doporučuje zejména vepřové maso. Je to proto, že obsahuje hodně tuku, který zase ovlivňuje šťavnatost masové hmoty. Nejvhodnější je vepřová plec a krk. Karbanátky z vepřové kýty jsou obvykle tuhé a suché, protože toto maso obsahuje relativně málo tuku. Díky aromatickému doplňku však mohu připravit šťavnaté karbanátky i z tohoto trochu libovějšího masa.

Jak připravit šťavnaté karbanátky z mletého masa?

Aby byly karbanátky z mletého masa šťavnaté, používá se nejen tučné maso, ale také se míchá s namočeným a vymačkaným chlebem. Pokud je však maso trochu libovější, stojí za to přidat jednu aromatickou přísadu. Jedná se o nakrájený uzený slaninu na malé kostičky. Lehce ji osmažím na pánvi spolu s cibulí a po vychladnutí smíchám s masovou hmotou. Po osmažení jsou karbanátky šťavnaté, plné chuti a aroma.

Recept: Plněné karbanátky se slaninou

Aromatické, šťavnaté plněné karbanátky s přidanou uzenou slaninou.

Ingredience

  • 500 g mletého masa, například vepřového nebo vepřového s hovězím
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce strouhanky + na obalování
  • 3 lžíce mléka nebo vody
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 2 lžičky pikantní hořčičné omáčky
  • olej na smažení

Maso smíchám s aromatickými přísadami. Karbanátky jsou vždy šťavnaté.

Způsob přípravy

  1. Osmahnutí ingrediencí.Nakrájejte slaninu na malé kostičky, osmahněte na suché pánvi, dokud se nevypaří tuk. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte spolu, dokud nezesklovatí. Nechte vychladnout.
  2. Míchání hmoty.Do mísy dejte mleté maso, rozklepněte vejce, přidejte namočené a vymačkané strouhanky, koření, hořčici a slaninu s cibulí. Pečlivě promíchejte rukama, dokud se ingredience nespojí.
  3. Tvarování a smažení. Z masové hmoty vytvarujte karbanátky. Každý obalte ve strouhance. Karbanátky smažte na středním ohni přibližně 4 minuty z každé strany.

Tip: Slaninu byste neměli smažit příliš dlouho, jinak budou její kousky tvrdé a v masové směsi znatelné.

Další způsob přípravy karbanátků s aromatickou přísadou

Karbanátky z mletého masa se slaninou můžete připravit i jinak. K tomu budete potřebovat dlouhé tenké plátky uzeného slaniny. Těmi obalíte hotové kotlety. Vepřová kýta nahrazuje strouhanku a stejně jako ona dodává kotletám křupavost. Během smažení se krásně opeče a dodá pokrmu jedinečnou vůni.