Přeskočit na obsah

Lasagne s náplní z pórku

Připravíme si neobvyklou, jemnou a chutnou lasagnu, která kombinuje to nejlepší z mořských plodů a jemnou chuť pórku. Jednoduchý recept, který je ideální pro překvapení doma a vhodný pro všechny věkové kategorie. S bešamelem a malým množstvím sýra se toto jídlo okamžitě stává klasikou. Z moře a ze zahrady… do trouby!

Lasagne s náplní z pórku
Lasagne s náplní z pórku

Ingredience

  • 2 pórky
  • 1 cibule
  • 200 g mořského jazyka bez kostí
  • 150 g oloupaných krevet
  • 500 ml mléka
  • mouka
  • pepř
  • cibule
  • sůl

Na bešamelovou omáčku:

  • 35 g škrobu
  • 500 ml mléka
  • 20 g másla
  • sýr na zapékání
  • muškátový oříšek
  • černý pepř
  • sůl

Příprava

  1. Odřízněte střední zelenou část pórku.
  2. Blanšírujte listy pórku a odložte je do ledové vody.
  3. Opečte nakrájenou cibuli a pórek.
  4. Přidejte nakrájené krevety a posypte solí.
  5. Přidejte muškátový oříšek, mléko, mouku a nechte přejít varem.
  6. Vyjměte listy z pórku.
  7. Pro bešamelovou omáčku zahřejte máslo s moukou.
  8. Přidejte mléko, sůl, muškátový oříšek a zahustěte.
  9. Naplňte cibuli a přelijte bešamelovou omáčkou a sýrem.
  10. Pečte 5 minut při 250 °C a ozdobte cibulí.
Lasagne s náplní z pórku
Lasagne s náplní z pórku

Symbol Walesu

Pórek je národním symbolem Walesu a Keltů. Podle Shakespeara byl v hře „Jindřich V.“ použit v bitvě jako rozlišovací znak velšských vojáků. Tato strategie je dovedla k vítězství a pórek se stal národním symbolem. Každý 1. březen (národní svátek Walesu) nejmladší člen gardy podle tradice jí syrový pórek.