Připravíme si neobvyklou, jemnou a chutnou lasagnu, která kombinuje to nejlepší z mořských plodů a jemnou chuť pórku. Jednoduchý recept, který je ideální pro překvapení doma a vhodný pro všechny věkové kategorie. S bešamelem a malým množstvím sýra se toto jídlo okamžitě stává klasikou. Z moře a ze zahrady… do trouby!

Ingredience
- 2 pórky
- 1 cibule
- 200 g mořského jazyka bez kostí
- 150 g oloupaných krevet
- 500 ml mléka
- mouka
- pepř
- cibule
- sůl
Na bešamelovou omáčku:
- 35 g škrobu
- 500 ml mléka
- 20 g másla
- sýr na zapékání
- muškátový oříšek
- černý pepř
- sůl
Příprava
- Odřízněte střední zelenou část pórku.
- Blanšírujte listy pórku a odložte je do ledové vody.
- Opečte nakrájenou cibuli a pórek.
- Přidejte nakrájené krevety a posypte solí.
- Přidejte muškátový oříšek, mléko, mouku a nechte přejít varem.
- Vyjměte listy z pórku.
- Pro bešamelovou omáčku zahřejte máslo s moukou.
- Přidejte mléko, sůl, muškátový oříšek a zahustěte.
- Naplňte cibuli a přelijte bešamelovou omáčkou a sýrem.
- Pečte 5 minut při 250 °C a ozdobte cibulí.

Symbol Walesu
Pórek je národním symbolem Walesu a Keltů. Podle Shakespeara byl v hře „Jindřich V.“ použit v bitvě jako rozlišovací znak velšských vojáků. Tato strategie je dovedla k vítězství a pórek se stal národním symbolem. Každý 1. březen (národní svátek Walesu) nejmladší člen gardy podle tradice jí syrový pórek.