Jste připraveni proměnit svou kuchyni v chrám gurmánů? Pak si vezměte několik hrušek a ponořte se do sladkého světa hruškovo-marcipánového džemu! Tento recept je nejen chutný, ale také přináší opravdový aromatický zážitek.
Ovocný a sametový hruškovo-marcipánový džem
Začneme s hruškami, ovocnou složkou tohoto džemu. Zralé, šťavnaté a plné přirozené sladkosti, dokonale doplňují ostatní ingredience. A upřímně řečeno, hrušky jsou přece jen nedoceněné sestry jablek, že? Zároveň dodávají marmeládě eleganci a příjemnou jemnou ovocnou chuť.
K ovocným poselům podzimu se přidává marcipán. Tato sladkost s ideální kombinací mandlí a cukru dodává marmeládě to zvláštní něco. Zní to trochu dekadentně? Jistě, ale právě to dělá ovocnou pastu tak geniální. Jemná mandlová vůně, která se snoubí s čerstvostí hrušek. Prostě vynikající!

Hrušky a marcipán doplňuje skořice a vanilka. Skořice dodává zahřívající tón, který je ideální pro chladné dny, a vanilka dodává marmeládě jemnou aromatickou hloubku. Společně zaručují, že každá lžička bude chutnat jako objetí.
A pak je tu ještě amaretto, které je v této směsi pikantním prvkem. Trocha tohoto likéru pozvedne chuť na novou úroveň a dodá marmeládě ten pravý pocit „Ó, jak je to lahodné“. Místo amaretta můžete sladkou pomazánku dochutit také hruškovým džusem, zejména pokud ji budou jíst děti.Recept dne pro vegetariány – náš informační bulletinKaždý den vám nabízíme chutný recept.Přihlášením k odběru informačního bulletinu souhlasím s reklamní smlouvou. Odhlásit se můžete kdykoli pomocí odkazu v informačním bulletinu.
Nakonec je to právě tuhnoucí cukr, který promění ovoce, marcipán a koření ve ovocný a sametový džem. Bez něj by v hrnci vládl naprostý chaos, ale s ním můžete připravit speciální pochoutku, která opravdu ozdobí každé snídaně.
Tak na co ještě čekáte? Vezměte hrušky, marcipán a láhev Amaretta, která vám zbyla po posledním pečení, a připravte si lahodný džem!
Hruškovo-marcipánový džem
Doba přípravy 30 minut min.
Celková doba 30 minut min.
Porce 4 sklenice (po 230 ml)
Kuchyňské potřeby
- 4 sklenice na džem
Ingredience
- 800 g hrušek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g marcipánu
- 4 lžíce Amaretta alternativně: hruškový džus
- 1 lžička skořice
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového cukru
- 400 g zahušťovacího cukru 2:1

Příprava
- Hrušky umyjte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřinec. Nakrájejte je na malé kousky.
- Vařte je s trochou vody a citronovou šťávou asi 15 minut pod pokličkou, dokud nezměknou. Nejlepší je použít vysoký hrnec, aby džem později nepřekypěl.
- Rozkrájejte marcipánovou hmotu na malé kousky, přidejte je k hruškám a nechte je roztavit na mírném ohni.
- Přidejte k hruškám amaretto a dochuťte skořicí, špetkou soli a vanilkovým cukrem.
- Pečlivě promíchejte zahušťovací cukr a přiveďte vše k varu.
- Nechte směs vařit asi 5 minut.
- Proveďte test želatinace: nakapejte malou kapku marmelády na talířek a vložte jej do lednice. Pokud marmeláda ztuhne, je hotová.
- Rozlijte marmeládu do připravených sklenic a pevně je uzavřete. Nechte hruškovo-marcipánovou marmeládu vychladnout.