Toto pečeně s houbovou omáčkou a sýrem je opravdová lahůdka, která si získá každého.
Pečeně je jedno z nejtypičtějších maďarských jídel. Nechybí na nedělním stole, o svátcích a můžete si ji dokonce vzít s sebou na piknik nebo na pláž, zabalenou v chutné bulce. Připravit čerstvě upečenou pečeně není složité, ale můžete vyzkoušet mnoho zajímavých variant, stojí za to vyzkoušet recepty jiných národů.
Jak jsem již zmínil, i jiné národy připravují pečené maso, a to ne jen tak ledajakým způsobem. Kousky přelité houbovou omáčkou jsou inspirovány pečeným masem argentinské a italské kuchyně. Takto připravené je to prostě geniální, opravdové jídlo pro gurmány, kterým potěšíte rodinu nebo přátele.
Co dělat se zbytky omáčky?
Pokud vám zbyla houbová omáčka, smíchejte ji s těstovinami a podávejte k masu nebo dejte do lednice a použijte jindy. Omáčka se v lednici uchovává několik dní: můžete ji namazat na chléb, posypat sýrem a udělat z ní zajímavý teplý sendvič.

Smažená kuřecí prsa s houbovou omáčkou
Ingredience -+ na osobu
Houbová omáčka:
- 500 g hub
- 1 cibule
- trochu oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku (nastrouhané)
- 1 lžička majoránky
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 lžíce mouky
- 2,5 dl mléka
Smažené maso:
- 700 g kuřecího filé
- 1 sklenice mouky
- 4 vejce
- 2 sklenice strouhanky
Na vrchní vrstvu:
- 100 g mozzarelly
- Doba vaření: 8 minut
- Doba přípravy: 45 minut
- Doba odpočinku: 30 minut

Příprava
Nejprve připravíme houbovou omáčku: houby očistíme a nakrájíme podle vlastního uvážení. Cibuli také očistíme a nakrájíme na jemno.
Začněte smažit připravenou cibuli a houby na malém množství oleje po dobu 10-15 minut, často míchejte a dochuťte solí, pepřem, česnekem, majoránkou a muškátovým oříškem. Poté přidejte mouku a postupně přilévejte mléko. Omáčku vařte několik minut, dokud nezhoustne, a neustále míchejte. (Pokud se vám zdá, že je potřeba více mléka, přidejte ho.)
Maso nakrájejte na kousky libovolné velikosti a poté naklepejte. Poté osolte a nechte 30 minut odležet.
Maso obalte v strouhance obvyklým způsobem: nejprve v mouce, poté v vejci a nakonec ve strouhance.
Maso osmažte na velkém množství oleje do krásné zlatohnědé barvy.
Opečené maso položte na plech, přelijte houbovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem. Poté vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 5-8 minut do krásné zlatohnědé barvy.