Přeskočit na obsah

Dušené zelí s mletým masem

Toto vynikající dušené maso má jemně krémovou chuť, je příjemně kořeněné a zároveň má nízký obsah sacharidů. Tip: množství ingrediencí lze snadno zvýšit – pak získáte ideální polévku na večírek!

Hotovo za 45 minut

Na porci

Energie: 592 kcal, Sacharidy: 17 g, Bílkoviny: 26 g, Tuky: 43 g

Charakteristika receptu

  • Kohlrabi
  • Maso
  • Celer
  • Červené zelí
  • Víno
Dušené zelí s mletým masem
Dušené zelí s mletým masem

Ingredience

Na 4 porce

  • 3 kohlrabi
  • 300 g celeru
  • 2 bílé cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 400 g mletého masa (smíchaného)
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr
  • 100 ml bílého vína
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 250 g červeného zelí
  • 6 lžic bílého vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • Kajenský pepř
  • 4 stonky petržele
  • 200 ml šlehačky

Příprava

  1. Zelí očistěte, nakrájejte na čtvrtiny a nakrájejte na plátky o tloušťce 1 cm. Celer očistěte, nakrájejte na kostky o velikosti 1,5–2 cm. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Zahřejte 2 lžíce oleje v hrnci. Přidejte mleté maso, smažte 4 minuty na středním nebo silném ohni, dochuťte solí a pepřem. Vyjměte mleté maso, přidejte 2 lžíce oleje a zahřejte. Přidejte zelí a celer, dochuťte solí a špetkou cukru a duste na středním ohni 4–5 minut. Přidejte cibuli a duste ještě 1 minutu. Vraťte mleté maso do hrnce, přidejte bílé víno a vařte, dokud nezhoustne. Přidejte vývar, přiveďte k varu a vařte na středním ohni 25–30 minut s pootevřeným pokličkou.
  3. Mezitím očistěte červené zelí, nakrájejte na čtvrtiny, odstraňte jádro a nakrájejte zelí na tenké proužky. Vložte červené zelí do mísy, dobře dochuťte solí a cukrem, rychle promíchejte rukama a odložte stranou. Červené zelí dochuťte octem, medem a špetkou kajenského pepře.
  4. Odtrhněte lístky petržele a nakrájejte je na hrubé kousky. Do ragú přidejte smetanu a petržel a vařte dalších 5 minut. Ragú rozdělte do hlubokých talířů a podávejte se salátem z červeného zelí.
Dušené zelí s mletým masem
Dušené zelí s mletým masem

Tipy pro přípravu ragú

Koření Sůl a pepř můžete přidat hned na začátku, čerstvé bylinky až na konci, jinak ztratí aroma. Doporučujeme používat vývary „bez kvasnicového extraktu“, abyste jídla dochucovali bez dochucovadel.

Ohřívání Ragu je po ohřátí ještě chutnější. Během noci se dobře nasákne a aroma se může plně rozvinout. Ideální pro hosty, protože ragú můžete připravit předem a druhý den ho klidně servírovat.

Zmrazování K zmrazování jsou vhodné pouze ragú, které neobsahují škrobnaté produkty, jako jsou brambory, těstoviny nebo rýže, protože při zmrazování se mění jejich konzistence. Je lepší je skladovat v čistých skleněných nádobách.