Přeskočit na obsah

Basbousa – kokosovo-moučné sušenky: orientální atmosféra v kuchyni

Tyto snadno připravitelné sušenky jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek Blízkého východu: basbousa. Připravují se pouze z několika ingrediencí, ale okouzlují svou jemnou, sirupovitou sladkostí.

Basbousa je lahodné blízkovýchodní sušenky z pšeničné krupice, nasáklé cukrovým sirupem, které se připravují s minimálním úsilím za méně než hodinu.

Tajemství sušenek spočívá v hrubé pšeničné krupici, která tomuto oblíbenému dezertu dodává zcela jedinečnou texturu.

Basbousa – kokosovo-moučné sušenky: orientální atmosféra v kuchyni

Kokosovo-semolinové sušenky

Ingredience pro formu o rozměrech x cm

Na sušenky:

  • 2,4 dl jogurtu
  • 200 g cukru
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 450 g pšeničné mouky
  • 115 g másla
  • 90 g kokosové strouhanky
  • 1,8 dl mléka
  • 2 lžíce tahini (na vymazání plechu)

Na sirup:

  • 40 dkg cukru
  • 3,6 dl vody
  • šťáva z 1 citronu

Na ozdobu:

  • 24 mandlí
  • Doba přípravy: 35 minut
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba odležení: 1 hodina
Basbousa – kokosovo-moučné sušenky: orientální atmosféra v kuchyni
Basbousa

Příprava

Předehřejte troubu na 190 stupňů. Plech potřete tenkou vrstvou tahini.

V misce rozšlehejte jogurt, cukr, prášek do pečiva a sodu, dokud nevznikne pěna. Hotovo, když hmota začne bublat.

V jiné misce smíchejte pšeničnou mouku s rozpuštěným máslem, poté přidejte kokosové vločky.

Poté přidejte jogurtovou směs a mléko, aby vznikla homogenní krásná hmota.

Těsto nalijte na plech a uhlaďte. Abyste odstranili vzduchové bubliny, opatrně poklepejte na plech.

Nožem předem nařízněte vrchní část koláče tak, aby vzniklo 24 kosočtverců.

Na každý kosočtverec položte jeden mandlový ořech a poté pečte přibližně 25–30 minut na střední mřížce trouby. Poté přeneste na horní rošt a pečte dalších 5–10 minut, dokud povrch nezíská krásnou zlatohnědou barvu.

Zatímco se koláč peče, připravte sirup:

Pomalu přiveďte cukr a vodu k varu v hrnci, což trvá asi 8 minut. Poté přidejte citronovou šťávu, promíchejte a odstavte z ohně.

Vyjměte upečený koláč z trouby a znovu rozkrojte kosočtverce podle dříve provedených řezů.

Nakonec vše polijte sirupem a počkejte alespoň 1 hodinu, aby koláč sirup nasáknul a zároveň dobře vychladl.