Těstoviny, šťavnaté masové kuličky a voňavý sýr – to je kombinace, která vždy funguje. Tyto zapečené těstoviny s masovými kuličkami jsou ideální variantou vydatného oběda, který potěší celou rodinu. Je jednoduchá a rychlá na přípravu a navíc ji lze libovolně upravovat přidáním oblíbené zeleniny. Je to jedno z těch jídel, která vám vrátí úsměv na tvář a dodají pocit pohody.
Ingredience
Ingredience na masové kuličky:
- 500 g hovězího a vepřového mletého masa
- 1 starší bageta
- 2 stroužky česneku
- několik větviček petržele
- 1 vejce
- ½ čajové lžičky kmínu
- sůl, pepř (podle chuti)
Ingredience na omáčku:
- 500 ml rajčatové passaty
- 1 cibule
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička bazalky
- sůl, pepř (podle chuti)
- olivový olej (na smažení)
Dále:
- 250 g těstovin rigatoni
- 100 g mozzarelly
- 50 g strouhaného parmazánu
Postup
1 Těstoviny uvařte al dente v osolené vodě. Nechte vychladnout.
2 Namočte housku do malého množství vody nebo mléka. Vytlačte přebytečnou tekutinu.
3 Propuštějte česnek přes lis. Nakrájejte petržel na jemno.
4 Smíchejte v misce maso s houskou, česnekem, petrželkou a vejcem. Hnětejte rukama do homogenní hmoty. Dochuťte kmínem, solí a pepřem.
5 Navlhčenýma rukama vytvarujte z masové hmoty malé karbanátky. Osmažte je na olivovém oleji dozlatova.
6 Nakrájejte cibuli a osmažte ji na malém množství olivového oleje. Do pánve přilijte rajčatovou passatu. Přidejte bylinky. Omáčku několik minut duste. Dochuťte solí a pepřem.
7 Omáčku přelijte do žáruvzdorné nádoby. Do omáčky přidejte masové kuličky smíchané s těstovinami. Posypte nahrubo nastrouhanou mozzarellou.
8 Vložte žáruvzdornou formu do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15 minut. Posypte jemně nastrouhaným parmazánem a pečte dalších 5 minut. Podávejte zapečené jídlo horké.