Pokud nemáte na dnešek oběd, můžete si připravit tento chutný a sytý koláč. Zvláště pokud vám zbyly vařené brambory ze včerejšího oběda. Toto jídlo se připravuje rychle a je skvělou alternativou ke klasickým bramborovým koláčům.
Moc se mi líbí, když mi z oběda zbude vařený brambor. Pak ho druhý den použiji k přípravě jiného jídla. A protože brambor je již vařený, takové jídlo se připraví během chvilky. Například bramborák. K jeho přípravě stačí smíchat rozmačkané brambory s několika přísadami a osmažit.
Jak připravit brambory na bramboráky?
Tyto bramboráky se na rozdíl od tradičních připravují z vařených brambor. Nejprve je třeba je rozmačkat, aby v hmotě nebyly bramborové hrudky. Nejjednodušší je to udělat, když jsou brambory ještě teplé. Pokud jste je však nerozmačkali hned po uvaření, můžete je nyní ohřát, například v mikrovlnné troubě, a poté je protlačit lisem. Po vychladnutí stačí brambory smíchat s několika přísadami.
Jak připravit bramborové placky na pánvi?
Tyto výživné bramborové placky na pánvi se připravují velmi rychle. Rozmačkané brambory stačí smíchat s vejcem a malým množstvím mouky. Důležitými přísadami pro chuť jsou také osmažená cibule a nasekaný čerstvý kopr. Směs dochutím solí a pepřem a už se může smažit.
Recept:
Bramborové placky
Placky z vařených brambor, smažené na pánvi
Ingredience
600 g vařených brambor
1 cibule
1 vejce
3-4 lžíce pšeničné mouky
2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
sůl, pepř
olej nebo máslo na smažení
Způsob přípravy
Vařené brambory protlačte přes lis nebo dobře rozmačkejte, nechte vychladnout. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky, osmažte na 1-2 lžících oleje, nechte vychladnout.
Smíchání hmoty
K bramborám přidejte mouku, vejce, trochu soli a pepře. Hmotu promíchejte, smíchejte s cibulí a koprem.
Smažení
Na střední pánvi rozehřejte 1-2 lžíce oleje. Přesuňte na ni bramborovou hmotu a rovnoměrně ji rozetřete. Smažte placku na středním ohni po dobu 5-6 minut z každé strany.
Tip: pokud chcete, aby byla bramborová placka ještě výživnější, můžete ji obohatit jednoduchými přísadami. Hodí se například: opečený uzený slanina, klobása nebo šunka, sýr nastrouhaný na hrubém struhadle, nakrájená paprika.
Jak podávat bramborový plátek?
Bramborový koláč můžete podávat jako samostatné jídlo k obědu nebo výživnou večeři. Dobře se hodí k husté smetaně nebo jogurtovo-česnekové omáčce. Můžete ho také podávat jako přílohu k ragú, dušenému masu, houbové omáčce nebo omáčce z lesních hub.