Pečete chléb bez kvasnic a dlouhého čekání? S tímto rychlým chlebem z fritézy s horkým vzduchem je to možné – jednoduše, rychle a s bohatou chutí.
Fritéza s horkým vzduchem je můj oblíbený kuchyňský spotřebič. Vařím v ní téměř všechno. Peču v ní housky k snídani, vařím vejce, dusím maso a také peču koláče a chléb. Jedním z mých oblíbených receptů je jednoduchý chléb se sýrem z fritézy s horkým vzduchem. Nevyžaduje dlouhé kynutí a potěší vás zlatavě hnědou kůrkou a nadýchanou střídkou. Vyzkoušejte sami!
Tento chléb z horkovzdušné fritézy se peče 30 minut
V podstatě se jedná o rychlý chléb z horkovzdušné fritézy, který má své kořeny v Irsku. Tam se tento chléb bez kvasnic peče již po staletí. Vznikl z nutnosti: kvasnice byly těžko dostupné, ale lidé přesto chtěli mít každý den na stole čerstvý chléb.
Místo kvasnic se pro sodový chléb používá jedlá soda nebo kypřicí prášek a trochu kyseliny z podmáslí nebo jogurtu. Tyto dvě ingredience společně zajišťují dokonalé kynutí chleba.

Do těsta na chléb z fritézy s horkým vzduchem se přidávají ovesné vločky, trochu rozmarýnu a pikantní sýr, například čedar. Tyto tři ingredience dodávají chlebu výraznou, pikantní chuť.
V Irsku pekaři tradičně vyřezávají do těsta kříž. Na jedné straně proto, aby se chléb upekl rovnoměrně, a na druhé straně z pověrčivosti, aby odradili zlé duchy. Můžete udělat totéž, ale já jsem se rozhodla udělat sluneční vzor.
Tento chléb velmi ráda jím k snídani, protože ráno dávám přednost něčemu vydatnému. Ale samozřejmě je stejně dobrý i po práci nebo s omáčkou, když k vám přijdou hosté.
Po zamíchání těsta se chléb peče půl hodiny v horkovzdušné fritéze. Než ho nakrojíte, nechte ho trochu vychladnout. Vůně, která se šíří po vaší kuchyni, je prostě božská, věřte mi.
Chléb z horkovzdušné fritézy
Doba přípravy 10 minut
Doba vaření 30 minut
Celková doba 40 minut
Porce 1 chléb
Ingredience
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g pšeničné mouky typu 405
- 50 g ovesných vloček
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
- 4 větvičky rozmarýnu
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 150 ml podmáslí
- 100 g sýra, např. čedaru + trochu na posypání
- 1 čajová lžička olivového oleje

Příprava
- Smíchejte oba druhy mouky s ovesnými vločkami a práškem do pečiva ve velké míse. Přidejte jednu čajovou lžičku soli.
- Rozmarýn natrhejte, nakrájejte na jemno a přidejte do směsi.
- V moučné směsi vytvořte prohlubeň. V ní rozšlehejte vejce a přidejte mléko a podmáslí. Vše promíchejte vidličkou a postupně přidávejte mouku z okrajů. Těsto rovnoměrně promíchejte rukama.
- Nakrájejte sýr na malé kostky a rovnoměrně ho promíchejte s těstem. Lehce si namažte ruce olejem a vytvarujte kulatý chléb o tloušťce asi 3 cm. Posypte ho ovesnými vločkami a malým množstvím nakrájeného sýra a opatrně je vtlačte do povrchu. Nakrájejte těsto do tvaru slunce.
- Poté opatrně vložte bochník přímo do košíku fritézy nebo do formy na pečení chleba a pečte 30 minut při 180 °C, dokud nevykyne a nezhnědne. Zkontrolujte, zda je chléb hotový, poklepáním na spodní stranu – měl by znít dutě.
- Nechte chléb z horkovzdušné fritézy trochu vychladnout na mřížce, než ho rozkrojíte.