Pokud sníte o pravém švédském chuti ve své kuchyni, kardemummabullar je ideální volbou. Nadýchané, máslové, voňavé buchty s kardamomem a křupavým cukrem – dezert, který si získá každého.
Skořicové buchty zná téměř každý, ale kardemummabullar, neboli švédské buchty s kardamomem, jsou úplně jiná story. Při návštěvě Švédska jsem se zamiloval do jejich nadýchaného kynutého těsta, voňavé kardamomové náplně a křupavé posypky z hrubého cukru. Rozhodl jsem se přivézt tuto chuť do České republiky a zkusit ji napodobit v domácí kuchyni – výsledek byl vynikající.
Kardemummabullar – co je to za dezert?
Pokud jste ještě neochutnali kardemummabullar, připravte se na kulinářský objev. Jedná se o tradiční švédské kynuté buchty, které se ve Švédsku podávají na každém stole k odpolední kávě, tedy k proslulé fikě. Čím se vyznačují? Intenzivní vůní kardamomu, nadýchaným těstem a jemnou sladkostí, která není příliš výrazná.
Moje první setkání se švédskými kardamomovými buchtami bylo… láska na první ochutnání. Pamatuji si, jak jsem je jedl v malé kavárně ve Stockholmu – těsto bylo měkké, máslové s kardamomem a nahoře křupal hrubý cukr. Tehdy jsem se rozhodl přivézt tuto chuť domů a zopakovat ji ve své kuchyni.
Pro mě je kardemummabullar víc než dezert; je to malá cesta do Švédska v každém kousku. Jsou ideální jako sladká svačina k kávě, odpolední svačině a někdy prostě… pro zlepšení nálady uprostřed běžného dne. Jejich tajemství spočívá v jednoduchých ingrediencích: droždí, mléko, máslo, cukr a samozřejmě kardamom. Díky tomu jsou nejen chutné, ale také autentické – přesně takové, jak je dělají Švédové.
Recept na švédské buchty s skořicí
Připravit švédské buchty s kardamomem doma není vůbec složité, i když se to může zdát obtížné. Z uvedených ingrediencí získáte asi 12 nadýchaných voňavých buchet.
Ingredience:
Kynuté těsto:
- 20 g čerstvého droždí,
- 250 ml mírně ohřátého mléka,
- 100 g cukru,
- 1 polévková lžíce zrn kardamonu,
- 100 g měkkého másla,
- 1 vejce pokojové teploty,
- 1 čajová lžička soli,
- 700 g pšeničné mouky.
Náplň pro kardamomky:
- 125 g másla,
- 1 čajová lžička kardamomových semen,
- 1 čajová lžička kukuřičného škrobu,
- 1 čajová lžička vanilkového cukru,
- 100 g bílého cukru.
Sirup na potření:
- 1/2 sklenice cukru,
- 100 ml vody.
Posypka:
- 50 g hrubého cukru,
- 1 čajová lžička kardamomových semínek.
Způsob přípravy:
- V misce smíchejte mléko a droždí, přidejte čajovou lžičku cukru a odložte na teplé místo na 15 minut, dokud droždí nevznikne pěna.
- V samostatné misce prosejte mouku, cukr, mletý kardamom a sůl, promíchejte.
- Do směsi přidejte nakynuté droždí a vejce. Míchejte mixérem s háčkem asi 10 minut.
- Přidejte měkké máslo a míchejte dalších 5 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné. Nechte pod utěrkou 2 hodiny kynout.
- Mezitím připravte kardamomovou náplň. Máslo, škrob, vanilkový cukr, bílý cukr a mletá kardamomová semínka důkladně promíchejte lžící nebo vidličkou, dokud nezískáte homogenní konzistenci.
- Vykynuté těsto rozválejte na obdélník (30 x 50 cm), potřete kardamomovou náplní a přeložte napůl podél delší strany.
- Nakrájejte na proužky široké 3–4 cm, podélně je rozkrojte, stočte do charakteristického tvaru a vytvarujte písmena abecedy.
- Položte na plech vyložený papírem, přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout 30-45 minut.
- Předehřejte troubu na 225 °C a pečte 10-12 minut do zlatova.
- Mezitím připravte sirup, tj. zahřejte vodu s cukrem.
- Po upečení potřete buchty sirupem a posypte směsí hrubého cukru a kardamomu.
Kardemummabullar chutnají nejlépe ještě teplé, když aroma kardamomu naplňuje celou kuchyni.