Přeskočit na obsah

Polévka s pórkem a sýrem: čím více druhů sýra, tím chutnější

Pór s jemnou, mírně nasládlou chutí je ideálním základem pro sytou krémovou polévku, která je nejen snadná na přípravu, ale také vždy sklízí obrovský úspěch.

Krémové polévky jsou nejlepší pro rychlé zahřátí těla i duše. Smetanová sýrová polévka je jednou z nejoblíbenějších variant, která chutná téměř všem, protože kdo by odolal krémové, hedvábné textuře a syté chuti sýra? Pórek má jemnou, nasládlou chuť, která skvěle ladí s charakterem sýra, proto stojí za to ho vyzkoušet jako doplněk.

Polévka s pórkem a sýrem: čím více druhů sýra, tím chutnější
Polévka s pórkem a sýrem

Hrajte si se sýrem opravdu. Pokud po uvaření nepřidáte sýr, ale jiné druhy kombinací, jako je edam, čedar, trappist, brie nebo smetanový sýr, chuť polévky bude opravdu sytá.

Horkou polévku posypte čerstvou petrželkou a podávejte s křupavým bagetou nebo houskami s grilovaným sýrem.

Polévka s pórkem a sýrem

Ingredience -+ osoba

  • 1 pór
  • 10 g sýra edam
  • sýra čedar
  • smetanového sýra
  • másla
  • mouky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • muškátový oříšek podle chuti
  • čerstvá petrželka na dochucení
  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba vaření: 10 minut
Polévka s pórkem a sýrem: čím více druhů sýra, tím chutnější
Polévka s pórkem a sýrem

Příprava

Pórek důkladně omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Větší hrnec rozehřejte máslo, přidejte pórek a na středním ohni duste do měkka. Posypte moukou, důkladně promíchejte a poté postupně přilijte vývar. Promíchejte, aby nevznikly hrudky.

Když polévka začne vřít, snižte oheň a vařte asi 10 minut.

Přidejte smetanu a sýr. Míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí a polévka nezíská příjemnou krémovou konzistenci. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.

Pokud chcete opravdu krémovou konzistenci, rozmixujte polévku mixérem. Doporučujeme posypat petrželkou.