Zde je šest produktů, které usnadní detoxikaci a pomohou vám rychleji se zotavit
Játra jsou druhým největším orgánem našeho těla a váží přibližně 1,3 kg. Kromě toho je zodpovědná za detoxikaci našeho organismu a také podporuje trávení, metabolismus a dokonce i fungování imunitního systému. Vzhledem k důležitosti tohoto orgánu a tomu, že jeho špatná funkce může výrazně ovlivnit naše zdraví, je důležité vědět, že existují některé potraviny, které mohou usnadnit detoxikaci všeho, co konzumujeme.
Níže je uveden seznam šesti potravin, které vám pomohou zlepšit funkci jater, například po požití alkoholu.
1. Listová zelenina
Listová zelenina, jako je špenát, mangold, brokolice nebo vojtěška, pomáhá tělu zbavit se těžkých kovů, jako je olovo nebo arsen, které se často vyskytují v pitné vodě. Díky chlorofylu a antioxidantům, které obsahují, jsou přirozenou podporou pro očistu a ochranu jater. Můžete je přidávat do salátů, dušených pokrmů nebo polévek a vychutnat si jak jejich chuť, tak i jejich blahodárné účinky.

2. Česnek
Česnek je produkt bohatý na obsah síry, která napomáhá vylučování rtuti, jednoho z nejškodlivějších těžkých kovů pro organismus, který se může hromadit v některých druzích ryb a mořských plodů. Dobrým zvykem je konzumace jednoho stroužku česneku během oběda. Tímto malým každodenním gestem přispíváte k udržení jater v dobrém stavu.

3. Citrusové plody
Citron, pomeranč, mandarinka nebo limetka jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají játrům odstraňovat toxické a karcinogenní látky a neutralizují volné radikály odpovědné za stárnutí buněk. Velmi se doporučuje například vypít sklenici teplé vody s citronovou šťávou po probuzení: pomáhá to očistit játra a navíc stimuluje trávení.

4. Jablko
Jablko obsahuje pektin, vlákninu, která se při kontaktu s vodou mění na jakousi gelovitou látku, která se váže na těžké kovy a napomáhá jejich vylučování. Proto tento druh ovoce také přispívá k očistě jater. Kromě toho obsahuje jablečnou kyselinu, která se podílí na procesu tvorby energie v buňkách a zabraňuje tvorbě kamenů v játrech a ledvinách.

5. Ořechy
Kromě toho, že jsou vynikajícím zdrojem omega-3, obsahují ořechy látky, které pomáhají vylučovat toxické sloučeniny, jako je amoniak, který je škodlivý pro játra. Jsou také bohaté na zinek a selen, nezbytné minerály, které přispívají k ochraně před jinými těžkými kovy.

6. Kurkuma
Toto koření indického původu má protizánětlivé a detoxikační účinky. Aktivuje enzymy, které usnadňují vylučování toxinů a karcinogenních látek z jater. Kromě toho je velmi snadné jej zařadit do jídelníčku: lze jej použít k dochucení pokrmů, přípravě čaje nebo přidat do koktejlů a džusů.
