Přeskočit na obsah

Jmeninový salát

Spolehlivou variantou předkrmu pro hosty na oslavu jmenin jsou saláty všeho druhu. Jsou rychlé na přípravu, jednoduché na přípravu a mohou překvapit neobvyklou kombinací chutí. Recept na salát nabízí tisíce možností. Jedním ze zajímavých nápadů je variace na téma tradičního zeleninového salátu. Stačí ho obohatit 1-2 neobvyklými ingrediencemi, aby získal zcela nový charakter. Takový je zeleninový salát s červenou paprikou a konzervovanou šunkou.

Jmeninový salát

Ingredience

  • 3 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen)
  • 1 červená paprika
  • 1 jablko (tvrdé, kyselé)
  • 2 nakládané okurky
  • 1 malá cibule
  • 100 g konzervované šunky
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • sůl, pepř, bylinky (podle chuti)

Ingredience

  • 3 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen)
  • 1 červená paprika
  • 1 jablko (tvrdé, kyselé)
  • 2 nakládané okurky
  • 1 malá cibule
  • 100 g konzervované šunky
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • sůl, pepř, bylinky (podle chuti)

Jmeninový salát

Postup

1 Očistěte brambory, mrkev a petržel. Zeleninu uvařte do měkka v mírně osolené vodě. Nechte vychladnout. Nakrájejte na kostky.

2 Odstraňte semínka z papriky a oloupaného jablka. Nakrájejte dužinu na kostky. Nakrájejte na kostky také nakládané okurky, oloupanou cibuli a šunku.

3 Smíchejte všechny ingredience v dostatečně velké míse. Přidejte majonézu a jogurt. Promíchejte. Salát dochuťte malým množstvím soli, pepře (nejlépe čerstvě mletého) a bylinkového pepře.

4 Salát vložte do lednice na minimálně 2–3 hodiny, aby se chutě propojily. Po uplynutí této doby salát ochutnejte a podle potřeby dochuťte.