Přeskočit na obsah

Jemné domácí sušenky: vanilka jim dodává aroma

Je pravda, že dnes lze hotové sušenky koupit téměř všude, ale křupavé zvenku a jemné uvnitř, domácí sušenky nemají ve světě konkurenci.

Sušenky, které jsou nedílnou součástí tiramisu, lze dnes koupit téměř v každém obchodě. Pokud však chcete připravit tento lahodný italský dezert z opravdu vynikajících sušenek, upečte si je doma a použijte je jako základ pro tento sladký pokrm.

K tomu budete potřebovat zcela jednoduché ingredience, jako jsou vejce, vanilkový extrakt, mouka a prášek do pečiva a samozřejmě kukuřičný škrob. A zabere vám to jen 20 minut.

Jemné domácí sušenky: vanilka jim dodává aroma
Domácí sušenky

Domácí sušenky

Ingredience -+ kusů

  • 4 vejce
  • 130 g cukru
  • půl čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g pšeničné mouky
  • půl čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • moučkový cukr
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba pečení: 20 minut

Příprava

Vložte rošt do středu trouby. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Vyložte plech na pečení papírem na pečení.

Rozbijte vejce do velké mísy a začněte je šlehat elektrickým mixérem, dokud se na povrchu nevytvoří měkké špičky.

Poté přidejte 2 lžíce cukru a pokračujte v šlehání, dokud nevznikne hustá a lesklá pěna.

Jemné domácí sušenky: vanilka jim dodává aroma
Domácí sušenky

V jiné míse mixérem rozšlehejte žloutky, vanilkový extrakt a zbývající cukr. Cílem je získat hustou a světlou hmotu, čehož dosáhnete přibližně za 2 minuty při střední rychlosti šlehání.

Pomocí stěrky opatrně přidejte polovinu vaječných bílků do vaječných žloutků.

Poté přidejte mouku, škrob a kypřicí prášek, opatrně promíchejte a přidejte zbývající vaječné bílky.

Hotový krém přendejte do cukrářského sáčku. Poté z něj vytlačte tyčinky o délce asi 7,5 cm a šířce 2,5 cm. Vzdálenost mezi nimi by měla být asi 3-5 cm.

Po vytlačení první várky sušenek je posypte moučkovým cukrem a pečte v předehřáté troubě asi 12–15 minut.

Upečené sušenky nechte vychladnout na plechu, poté je přeneste na mřížku a upečte zbytek.

Můžete je podávat samostatně, s krémy, ale také jako základ pro tiramisu.