Šťavnaté ovoce je zdravé, chutné a výživné, stojí za to ho objevit v pečení a vaření.
Fíky jsou starodávné ovoce, které je velmi oblíbené v sušené podobě, pomáhá udržovat zdraví a lze je v kuchyni využít mnoha způsoby.
Čerstvé fíky jsou šťavnaté, sladké a měkké, zatímco sušené mají koncentrovanější chuť a jsou silnějším zdrojem energie. Plody jsou bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení a chrání zdraví střev. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, jsou bohaté na vitamíny A a B, chrání zdraví očí a přispívají ke kráse pokožky.
Datle jsou také bohaté na draslík, hořčík, železo a vápník, proto mají příznivý vliv na nervový systém, srdce a kosti. Mají vysoký obsah přírodního cukru, jsou energetickou pochoutkou, kterou je dobré konzumovat po sportu. Datle jsou zvláštní sladké ovoce, které se hodí do mnoha pokrmů a dezertů.
Co lze z tohoto ovoce připravit?
-
-
-
- Čerstvé a sušené datle se hodí do salátů, skvěle se kombinují s rukolou, ořechy a kozím sýrem. Smícháním těchto tří ingrediencí získáte božskou kombinaci na talíři.
- Datle se také hodí k sýrovým mísám, k brie, camembertu a modrým sýrům.
Stojí za to je vyzkoušet také v pečivu: smíchejte je s piškotovým těstem nebo smíšeným těstem, ale hodí se také do koláčů. Fíky se skvěle hodí jako náplň do dortů nebo je jednoduše přidejte do těsta na muffiny, budou stejně velmi chutné. Fíky se hodí také do slaných pokrmů, zkuste je zabalit do šunky nebo použít jako náplň do pečeného masa. Z ovoce lze připravit různé nápoje, například likér nebo limonádu, a také speciální džem. Fíky jsou také ideální k snídani, zkuste je s ovesnými vločkami nebo granolou smíchanou s jogurtem. Můžete je také vyzkoušet pečený s
-
medem
- , balzamikovým octem a ořechy jako vynikající přílohu k masu.
-

Jemné fíkové rolády
Ingredience na 12 kusů
Na těsto:
- 160 g pšeničné mouky
- 1 špetka soli
- 0,25 čajové lžičky prášku do pečiva
- 50 g másla
- 3 lžíce hnědého cukru
- 0,5 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
Na náplň:
- 200 g sušených datlí
- 2 lžíce krystalového cukru
- 0,5 lžičky skořice
- 1,5 lžičky kandovaného zázvoru
- Doba přípravy: 12 minut
- Doba pečení: 50 minut
Příprava
Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva ve velké míse a odložte stranou.
Máslo pokojové teploty vložte do jiné mísy, přidejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne pěna.
Přidejte vanilkový extrakt a vejce a pokračujte v míchání.
Pomalu přidávejte moučnou směs a míchejte na nízké rychlosti, dokud nevznikne hladké těsto.
Vytvořte z něj obdélník, zabalte do fólie a vložte na 30 minut do lednice.
Připravte náplň.
Rozdrťte sušené datle a rozložte je v jedné vrstvě do hrnce. Přidejte tolik vody, aby byly pokryté, a posypte cukrem.
Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud datle nezměknou.
Vodu z datlí slijte, dejte je do mixéru a rozmixujte.
Přidejte mletou skořici a zázvor a pokračujte v mixování. Hotové pyré odložte stranou, aby vychladlo.
Vyjměte odleželé těsto z lednice a rozválejte ho na lehce pomoučněné ploše do obdélníku o rozměrech přibližně 20 x 25 cm. Rozřízněte ho podélně.
Polovinu fíkové směsi natřete na střed jednoho z těst. Mokrými prsty začněte těsto rolovat podélně od delší strany. Totéž zopakujte s druhým těstem.
Pomocí vidličky těsto opatrně trochu zploštěte.
Dva rolády nakrájejte na 6 kousků.
Předehřejte troubu na 190 stupňů a pečte fíkové rolády na plechu vyloženém papírem na pečení 10–12 minut do zlatova.
