Přeskočit na obsah

Denní konzumace rajčat: důsledky

Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou. Ale jak často je vhodné jíst rajčata každý den?

Ačkoli sezóna rajčat začíná až v letních měsících, kdy jsou nejchutnější, jsou žádaná v každém ročním období: podle údajů sníme v průměru asi 27,4 kg rajčat na osobu ročně.

Rajčata: více než jen klasická červená rajčata

Všichni znají klasická červená rajčata: mírně protáhlá rajčata, kulatá rajčata a sladká malá cherry rajčata. Rajčata však mívají nejrůznější velikosti, tvary a barvy – malá a kulatá, velká, masitá a téměř černá, protáhlá a jasně žlutá nebo se zelenými pruhy. Chuť rajčat se také liší od sladké a ovocné po trpkou nebo kyselou.

Zatímco malé kulaté cherry rajčata jsou vhodná hlavně jako svačina nebo do salátů, z masitých a románských rajčat lze připravit nejrůznější omáčky, zapékané pokrmy a polévky.

Denní konzumace rajčat: důsledky
Rajčata

Pozor na solanin nebo tomatin?

Nezralá rajčata jsou vždy zelená, dokud nedozrají. V této fázi jsou však velmi tvrdé a mají nevýraznou, hořkou a kyselou chuť – jejich konzumace se nedoporučuje.

A to nejen kvůli nedostatku chuti: stejně jako všechny rostliny z čeledi lilkovitých obsahují přírodní ochrannou látku ze skupiny alkaloidů, která se nazývá tomatin. Známější název této látky v bramborách je solanin. Pomocí ochranných látek, jako je tomatin a solanin, se rostlina snaží chránit před škůdci a plísněmi.

Při konzumaci velkého množství solaninu mohou nastat vedlejší účinky, hlavně nepříjemné pálení a škrábání v krku. V závažnějších případech mohou nastat žaludeční potíže, průjem, nevolnost a zvracení, až po poruchy vědomí.

V případě rajčat se však není čeho obávat, protože tomatinin je méně škodlivý než solanin, jak píše Federální centrum výživy:

[Tomatinin] je podstatně méně škodlivý než sloučeniny obsažené v bramborách. Z hlediska zdraví není nutné zelenou stopku odřezávat, spíše proto, že je tvrdá a málo chutná. V USA a jižní Evropě se zelené nezralé rajčata často nakládají, fermentují pomocí mléčných bakterií nebo zpracovávají na džemy a čatní. Při konzumaci těchto delikates v obvyklých malých množstvích nehrozí žádné nebezpečí.

Bohaté na živiny a vitamíny

Rajčata obsahují hlavně vodu: přibližně 95 procent. Proto jsou velmi nízkokalorická. Na 100 gramů připadá pouze 21 kalorií.

Kromě toho rajčata obsahují mnoho živin: jsou bohatá na vitamíny C, A, E a B a obsahují minerál draslík. Za červenou barvu rajčat je zodpovědný rostlinný pigment lykopen. Lykopen je sekundární rostlinná látka, která má antioxidační účinky a možná předchází riziku kardiovaskulárních onemocnění a vzniku rakoviny.

Jezte rajčata každý den: klady a zápory

Mnoho lidí jí rajčata (téměř) každý den. A to z dobrého důvodu, protože rajčata mají mnoho výhod:

  • Získáte mnoho cenných živin.
  • Získáte hodně vody a málo kalorií.
  • Možná se stravujete vyváženě a pestře: rajčata jsou mimořádně univerzální;
  • Pomáháte snižovat riziko vysokého krevního tlaku: Studie z roku 2024 ukazuje, že denní konzumace 110 gramů rajčat může snížit riziko vysokého krevního tlaku o třetinu.
  • Zachováváte si svalovou hmotu: Jak ukázala japonská studie, konzumace rajčat může zpomalit věkem podmíněnou ztrátu svalové hmoty. V průběhu tří let vědci zkoumali sílu úchopu 259 dospělých Japonců a zjistili, že u těch, kteří pravidelně konzumovali rajčata, zůstala síla svalů rukou stabilní.
  • Snižujete riziko onemocnění rakovinou: sekundární rostlinná látka lykopen může zabránit buněčným změnám a tím potenciálně snížit riziko onemocnění rakovinou.

Navzdory zdravotním výhodám existují i zjevné nevýhody, které hovoří proti každodenní konzumaci rajčat:

  • Možná se stravujete jednostranně: pokud pro vás každodenní konzumace rajčat znamená neustálou konzumaci rajčatové omáčky s těstovinami a téměř žádnou jinou zeleninou, pak ve vašem jídelníčku chybí rozmanitost.
  • Můžete reagovat na tomatin nebo histamin v rajčatech: někteří lidé nesnášejí rajčata a mají příznaky, jako jsou problémy se žaludkem a střevy, bolesti hlavy, bušení srdce nebo svědění.
  • V zimě je klimatická bilance špatná: i když je lze koupit po celý rok, rajčata mají sezónu pouze v létě. V chladném ročním období pocházejí téměř všechny rajčata ze skleníků, kde se pěstují s velmi vysokou spotřebou energie. Kromě toho se v mezisezóně dovážejí hlavně ze zahraničí, takže často musí urazit dlouhou cestu.
Denní konzumace rajčat: důsledky
Rajčata

Kolik rajčat bych měl denně sníst?

Společnost pro výživu doporučuje denně konzumovat pět porcí ovoce a zeleniny. Rajčata lze považovat za jednu z těchto porcí zeleniny. Je však důležité zajistit dostatečnou rozmanitost. Kombinujte různé odrůdy rajčat a jiné druhy zeleniny, měňte způsoby přípravy – tak budete moci využít celé spektrum živin.

Mimochodem: rajčata se neskladují v ledničce – tam ztrácejí aroma. Lepší je zvolit stinné a větrané místo při pokojové teplotě.

Kdy je lepší nejíst rajčata

Pokud jste citliví na rajčata, neměli byste je jíst každý den. Například lidé trpící nesnášenlivostí histaminu obvykle nesnášejí rajčata dobře: křeče v břiše, průjem, nevolnost, zarudnutí kůže, závratě, bolesti hlavy, zrychlený srdeční tep a někdy dokonce problémy s dýcháním a krevním oběhem se obvykle objevují ihned po jídle.

Pokud po konzumaci rajčat zaznamenáte tyto příznaky, je lepší se jich vzdát nebo je jíst ve velmi malém množství.

Jezte rajčata každý den pouze v létě

Rajčata jsou zdravá, rozmanitá a chutná zelenina (i když z botanického hlediska patří mezi ovoce). Jsou bohaté na živiny a lze je připravovat jak za studena, tak za tepla. V sezóně můžete jíst rajčata každý den bez obav. V chladném období je však lepší kupovat méně rajčat: kvůli pěstování ve vyhřívaných sklenících a dlouhé přepravě mají v zimním období špatnou uhlíkovou stopu. Kromě toho tyto rajčata nemohou chuťově konkurovat letním rajčatům.

Pro zimní období jsou vhodnější jiné sezónní druhy zeleniny nebo, pokud přesto chcete připravit jídlo s rajčaty, rajčata z konzervy. Čerstvá nebo z konzervy: v zásadě doporučujeme kupovat rajčata v bio kvalitě, pokud možno z regionu. Organické rajčata neobsahují pesticidy, částečně se používají semenné a staré odrůdy a organická rajčata mají často lepší chuť. Nebo si vypěstujte vlastní rajčata – není to vůbec složité.