Přeskočit na obsah

Co nesmí chybět při smažení masa: ideální rajčatový salát

K pečenému masu se hodí nejen bramborová kaše, ale také čerstvý salát nebo nakládaná zelenina.

My Češi máme rádi ke smaženému masu a bramborové kaši také domácí nakládanou zeleninu. Kromě okurek a zelného salátu je jedním z nejčastějších jídel na jídelním lístku rajčatový salát.

Příprava tradičního rajčatového salátu

Některé věci prostě není třeba příliš komplikovat. Tradiční rajčatový salát není módní, není to žádný nový vynález, ale je přesně stejný jako ten, který připravovala naše babička z čerstvých sladkých rajčat, která sbírala na zahradě. Tento salát se hodí téměř ke všem pokrmům, ať už jsou to brambory s paprikou, pečené vepřové žebírka, dušené maso nebo smažené maso.

 

Raj

Co nesmí chybět při smažení masa: ideální rajčatový salát
rajčatový salát

čatový salát je oblíbený nejen proto, že je chutný, ale také proto, že se dá připravit během několika minut. Nejlepší je připravovat ho z rajčat nasbíraných na zahradě. Pokud to není možné, můžete samozřejmě koupit krásná, šťavnatá rajčata na trhu. Dalšími dvěma důležitými ingrediencemi salátu jsou fialová cibule a petržel. Tajemstvím dobrého salátu je čas. Ačkoli se tento pokrm připravuje rychle, bude nejchutnější, pokud ho před konzumací necháte půl hodiny v ledničce, aby se chutě co nejlépe spojily.

Ingredience na rajčatový salát:

  • 1 střední fialová cibule
  • 1 čajová lžička soli
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce octa
  • 1/2 svazku petržele
  • 1 kg rajčat
Co nesmí chybět při smažení masa: ideální rajčatový salát
rajčatový salát

Vlastnosti rajčat

Rajčata jsou opravdovým superpotravinou, kterou bychom měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku, protože mají řadu prospěšných vlastností. Obsahují mnoho užitečných vitamínů a minerálů a snižují riziko některých onemocnění. Podle jedné studie mohou rajčata, podobně jako aspirin, pomoci snížit riziko tvorby krevních sraženin a srdečních onemocnění, zejména u lidí s vysokým krevním tlakem. Velké množství beta-karotenu a lykopenu obsažené v rajčatech je velmi prospěšné pro ochranu buněk a pomáhá předcházet rozvoji různých druhů rakoviny a také pomáhá udržovat rovnováhu hladiny cukru v krvi.