Přeskočit na obsah

Chlebový dort

Chlebový dort je tradiční venezuelský recept, který vznikl jako nápad na využití starého chleba. Jedná se o velmi efektní dezert, který se snadno připravuje z jednoduchých ingrediencí. Postupujte podle našich podrobných pokynů a dosáhnete vynikajícího výsledku.

Venezuelský chlebový dort se připravuje ze starého chleba, který nám zbyl a nevíme, jak ho využít. Díky podrobnému návodu tohoto receptu ho proměníme v lahodný dort smícháním s vejci, mlékem, rozinkami a cukrem. Přidáme aroma vanilkového extraktu a skořice. Výsledek je úžasný a velmi chutný. Tento dort je tak chutný, že se budete těšit, až vám zůstane starý chléb, abyste ho mohli připravit.

Aby starý chléb změkčel a bylo možné z něj připravit těsto, namočíme ho do mléka. V této fázi také namočíme rozinky, aby nasákly vlhkostí. Poté rozšleháme vejce s cukrem a skořicí a smícháme s měkkým chlebem a rozinkami. Směs vložíme do formy, kterou můžeme vyložit pečícím papírem nebo potřít malým množstvím másla, a pečeme do hotova.

Na základě tohoto základního receptu můžete tomuto lahodnému chlebovému koláči dodat další nuance, například použitím chleba typu brioche, připraveného z mléka a másla, nebo namočením rozinek do rumu nebo jiného likéru podle chuti, například Grand Marnier, který mu dodá neodolatelnou chuť.

Chlebový dort

Ingredience na chlebový dort

  • 300 g starého chleba
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 80 g rozinek
  • 4 vejce M
  • 225 g cukru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice

Potřebné nádobí

  • Kulatá rozebiratelná forma o průměru 20 cm

Jak připravit chlebový dort

Nejprve předehřejeme troubu na 180 ºC. Nakrájíme 300 g starého chleba a dáme ho do mísy s 400 ml mléka, 1 čajovou lžičkou vanilkového extraktu a 80 g rozinek. Necháme tuto směs 10 minut odstát.

Samostatně rozšleháme 4 vejce M s 225 g cukru a ½ lžičkou mleté skořice.

Vejce nalijeme do mísy s chlebem.

Formu vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní směs.

Pečeme chlebový dort po dobu 50 minut, dokud po vpíchnutí párátka do středu nevyjde čisté. Po uplynutí uvedené doby vyjmeme chlebový dort z trouby a necháme ho 10 minut na mřížce.

Vyjměte chlebový dort z formy a nechte ho před podáváním zcela vychladnout na mřížce. Můžete ho jíst při pokojové teplotě nebo vychlazený, v obou případech bude vynikající.

Chlebový dort

Stručný popis přípravy

  1. Namočte chléb a rozinky do mléka.
  2. Rozšlehejte cukr s vejci a skořicí.
  3. Vylijte vaječnou směs na namočený chléb a promíchejte.
  4. Vylijte těsto do formy.
  5. Pečte 50 minut při 180 ºC.
  6. Vyjměte chlebový koláč z formy a nechte ho vychladnout na mřížce.