Zelný salát snad není třeba představovat. Tentokrát ho připravíme s tropickým nádechem, přidáme ananas a rozinky a podáváme se speciálním dresinkem.
Americký salát z kapusty, neboli coleslaw, se v posledních letech stal jedním z nejpopulárnějších salátů na světě. A není to náhoda, protože se skvěle hodí k pečenému masu, hamburgerům, ale i jako samostatné jídlo: je čerstvý, křupavý a připraví se během několika minut.
Nyní trochu ozvláštníme klasickou verzi tropickým akcentem – k křupavé zelenině přidáme trochu sladkého ananasu a rozinek. To vše doplňuje pikantní, mírně pikantní omáčka, která dělá toto jídlo opravdu výjimečným.

Americký zelný salát s tropickým akcentem
Ingredience – na jednu porci
Na salát:
- 320 g zelí
- 3 mrkve
- 240 g ananasu
- 120 g rozinek
- 1 paprika priatamin (podle chuti)
Na zálivku:
- 3 lžíce hořčice
- 0,8 dl jablečného octa
- 0,8 dl olivového oleje
- 1 lžíce nakrájeného jalapeño
- 60 g zelené cibule
- půl lžičky soli
- čtvrt lžičky pepře
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 15 minut
- Doba odležení: 60 minut
Příprava
Nejprve připravíme zálivku.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Chilli papričku umyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na jemno.
Do dobře uzavíratelné sklenice nalijte hořčici, jablečný ocet a olivový olej. Přidejte nakrájené chilli papričky, cibuli, sůl a pepř.
Sklenici uzavřete a důkladně protřepejte, dokud omáčka nezíská homogenní, hladkou konzistenci.
Připravte salát.
Očistěte a nastrouhejte zelí. Očistěte a nastrouhejte mrkev. Očistěte ananas a nakrájejte na kostky. Pokud používáte papriku pritamin, opláchněte ji a nakrájejte na tenké proužky.

Do velké mísy dejte zelí, mrkev, ananas, podle chuti papriku a posypte rozinkami.
Nalijte připravenou omáčku a ingredience důkladně promíchejte.
Nechte 1 hodinu odležet, aby se chutě propojily.
Před podáváním ještě jednou promíchejte a podávejte.