Zelené fazole nebo máslové fazole jsou k dostání čerstvé i mražené a lze z nich připravit mnoho zajímavých pokrmů. Doporučujeme několik vynikajících, osvědčených receptů.
Zelené fazole jsou k dispozici po celý rok v mražené formě, stejně jako v podobě kompotu, a v sezóně jsou čerstvé prostě nepostradatelné!
Zelené fazole jsou zdravé a chutné, jsou vynikající ingrediencí, ze které lze připravit mnoho chutných pokrmů. Stačí si vzpomenout na výživné polévky, dušená jídla nebo takové delikatesy, jako jsou zelené fazole pečené v těstíčku. Ukážeme vám, jaká jídla z této luštěniny stojí za to připravit!

Pečené zelené fazolky
Pečené zelené fazolky jsou velmi syté jídlo, které stojí za to naplánovat na dva dny, protože je nejen syté, ale i druhý den stejně chutné jako čerstvě uvařené. Pečené zelené fazolky se připravují s masovým ragú, rýží a smetanou. Aby byly ještě chutnější, posypte je sýrem!
Zelené fazole se smetanou
Zelené fazole jsou jedním z nejoblíbenějších zeleninových pokrmů. Toto chutné jídlo lze připravit podle několika receptů. Nejčastěji se připravuje s česnekem a smetanou, ale stojí za to vyzkoušet i variantu s estragonem nebo koprem. Zeleninový guláš můžete zahustit tradičním způsobem nebo samotným gulášem. Podávejte ho s masem nebo dušeným hovězím!
Sytá polévka ze zelených fazolí
Sytá polévka ze zelených fazolí se připravuje s uzeným bůčkem. Je sytá a velmi chutná, stojí za to ji naplánovat na dva dny, protože druhý den po ohřátí bude také velmi chutná. Polévku lze dochutit několika způsoby: dobře se k ní hodí kmín a kopr, ale určitě nesmí chybět česnek a smetana. A pokud ji chcete udělat ještě sytější, přidejte do polévky špetku!
Kořeněné zelené fazolky
Kořeněné zelené fazolky se snadno připravují, ale jsou velmi neobvyklou přílohou, která se skvěle hodí k pečenému a grilovanému masu. Zelené fazolky se pečou v troubě s opečenou slaninou a tradičními kořeními. Při dochucování přílohy však buďte odvážnější. Kdo nemá nic proti, může směle zkusit dochutit jídlo sójovou omáčkou a kajenským pepřem.
Bohatý salát ze zelených fazolí
Krásný, barevný salát ze zelených fazolí je sám o sobě vynikající volbou a může být podáván jako příloha. Recept lze variovat mnoha způsoby. V létě smíchejte zelené fazolky s maximálním množstvím čerstvé zeleniny, v zimě můžete přidat rajčata, cibuli a sýr feta. Pro zvláštní efekt můžete přidat vlašské ořechy.

Vejce s kuřecím salátem
Sytý salát z kuřete s vejci se připravuje smícháním zelených fazolí a jogurtu. Před podáváním nechte toto syté jídlo alespoň půl hodiny v ledničce, aby se chutě promíchaly a salát byl opravdu lahodný. K salátu se dobře hodí chléb.
Salát z mladých brambor se zelenými fazolkami
Salát z mladých brambor se zelenými fazolkami je čerstvé a lehké jídlo, které se připravuje smícháním s hořčičnou omáčkou. Toto jídlo lze podávat samostatně, ale je také vynikající přílohou k pečenému nebo smaženému masu. Salát se vyznačuje omáčkou, kterou lze přizpůsobit podle vlastní chuti. Pro výraznější chuť použijte místo octa sherry.