Existuje mnoho malých triků, díky kterým můžete některé pokrmy udělat ještě chutnější a lákavější. Smažené kuřecí prso je rychlé a zdravé jídlo, ale mnoho lidí ho nemá rádo, protože se snadno vysuší. Nyní vám ukážeme techniku světově proslulého šéfkuchaře, díky které se z běžného jídla stane skutečný gastronomický zážitek.
Mnozí považují kuřecí prsa za nevýrazná a nudná, i když je toto libové, snadno stravitelné maso vynikající ingrediencí. Smažená kuřecí prsa jsou navíc jedním z favoritů dietních jídelníčků, ale málokdy se dostanou mezi „nezapomenutelná jídla“ – pokud nevíte, jak je udělat šťavnatější a chutnější. Nyní vám prozradíme tajemství ingredience, která udělá konečný výsledek opravdu dokonalým.
Smažená kuřecí prsa by neměla být suchá a nudná / Foto: Shutterstock

Tajemství šéfkuchaře, které posouvá smažená kuřecí prsa na novou úroveň
Metoda J. Kenji López-Alt je jednoduchá, ale geniální: smíchejte svůj oblíbený marinád s téměř stejným množstvím majonézy a nechte v něm maso 4, nejlépe 24 hodin.
Tato kombinace nejen zachovává šťavnatost masa, ale také zdůrazňuje chuť marinády, takže pocítíte rozdíl v každém kousku.
Ať už se jedná o teriyaki, pesto, salsa verde, barbecue omáčku, thajskou kari pastu nebo dokonce mole – majonéza v každém případě dodává kuřeti další šťavnatost.
Proč majonéza tak dobře funguje?
Šéfkuchař uvádí tři klíčové důvody:
Marináda lépe přilne – díky krémové konzistenci koření nesklouzává z masa, takže aroma proniká hlouběji.
Krásnější a šťavnatější konečný výsledek – vaječný bílek v majonéze napomáhá zlatavému zbarvení a udržuje vlhkost uvnitř.
Zmizí chuť majonézy – během pečení zmizí charakteristická chuť, zůstane pouze sytá textura a plná vůně.
Pokud přidáte majonézu do marinády, výsledek bude ještě jasnější barvou a intenzivnější chutí. Tento marinát se skvěle hodí nejen na kuřecí prsa, ale i na stehna a další druhy masa.
Jak připravit dokonalá pečená kuřecí prsa s majonézou
- Vyberte si svůj oblíbený marinát (například 1/4 šálku teriyaki omáčky).
- Smíchejte jej s téměř stejným množstvím majonézy (asi 1/3 šálku).
- Pečlivě jím potřete kuřecí prsa.
- Naložená prsa zakryjte a vložte do chladničky na minimálně 4 hodiny (nejlépe na 24 hodin).
- Pečte v troubě nebo na grilu do zlatova, dokud nebude uvnitř šťavnatá.

Další tipy pro gurmány
- Do marinády můžete přidat jemně nasekané čerstvé bylinky – rozmarýn a bazalka se k kuřecím prsům hodí obzvláště dobře.
- Pokud chcete dosáhnout křupavé kůrky, zvyšte v posledních několika minutách pečení teplotu.
- Jako přílohu můžete zvolit lehký salát nebo pečenou zeleninu, aby jídlo bylo nejen chutné, ale i vyvážené.