Když je málo času, je dobré mít takový rýži v plechovce. Hotové jídlo se zeleninou stačí doplnit masem nebo rybou a máte hned připravený rychlý oběd. Jednoduchá příloha na několik obědů vyžaduje méně než hodinu v kuchyni.
Můj lednička je plná plechovek s polévkami a omáčkami. Takto si mohu kdykoli ohřát chutné domácí jídlo. Přidáním několika nových ingrediencí vždy získám něco nového, aniž bych ztrácel čas přípravou od nuly. Tento systém se osvědčil v nejteplejších obdobích, proto ho upřímně doporučuji. Zvláště doporučuji jednoduché jídlo z rýže a zeleniny, které je vždy velmi chutné.
Jak uvařit rýži se zeleninou v plechovce?
Jídlo ve formě zeleninové omáčky s bílým rýží připravuji na pánvi a poté v hrnci. Nicméně nic nebrání tomu, abyste vše připravili v hluboké pánvi nebo hrnci se zesíleným dnem. Ingredience často zalévám zeleninovým vývarem místo vody, aby jídlo mělo ještě lepší chuť. Když je hotové, naplním jím vyvařené sklenice, uzavřu je a nechám vychladnout.
Skladuji je na chladném místě až několik týdnů, aby nedošlo k pasterizaci. Dodatečné zahřívání ingredience převaří a sníží jejich hodnotu, a to bych nikdy nechtěla.
Recept: Rýže se zeleninou ve sklenici
Lehké jídlo ze sezónní zeleniny dušené s přídavkem bílé rýže je ideální jako příloha k obědu.
Ingredience
- 1 kg ne příliš velkých cuket
- 3 velké rajčata
- 1 malá červená paprika
- 1 malá cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 a 1/2 šálku bílého rýže
- 6 lžic oleje
- 1 lžička sušeného sladkého pepře
- sůl a pepř podle chuti
Způsob přípravy
- Příprava zeleniny. Cukety nakrájejte i se slupkou na velké kousky, rajčata, papriku a cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek rozmačkejte. Cibuli osmažte na 2 lžících oleje, dokud nezměkne.
- Smažení rýže. V hluboké pánvi rozehřejte zbývající olej a vsypte suchou rýži. Smažte za stálého míchání, dokud nezíská lehce zlatavou barvu. Přidejte sušenou papriku a ještě chvíli zahřívejte, pak přidejte cibuli, zalijte 1,5 šálkem vody a přiveďte k varu.
- Příprava. Přeneste rýži do hrnce, přidejte cukety, rajčata, papriku a česnek. Přidejte dostatek vody, aby se jídlo dusilo v omáčce. Dochutíme solí a pepřem, přivedeme k varu a vaříme 15-20 minut, dokud všechny ingredience nezměknou.
Jak uvařit rýži se zeleninou a kuřecím masem?
Ve standardní verzi se kuře osmaží na oleji, poté se přidá cibule a další zelenina, dusí se do měkka a smíchá se s vařenou rýží. Zde je situace mnohem jednodušší. Stačí osmažit kousky masa a když budou hotové, ohřejte je spolu s obsahem sklenice.
Jaká zelenina se nejlépe hodí k rýži?
Vzhledem k tomu, že rýže má neutrální chuť, hodí se k ní většina zeleniny. Jedná se samozřejmě o cibuli, pórek, česnek a rajčata, ale také různé kombinace typu:
- cuketa, lilek a paprika,
- mrkev a zelený hrášek z mražené zeleniny,
- mrkev a brokolice, květák nebo zelí,
- fazole, celer a mrkev,
- pekingské nebo čínské zelí, paprika a hrášek,
- červené fazole a mražená kukuřice,
- lesní nebo pěstované houby a česnek.