Švestkové buchty jsou voňavé, nadýchané buchty, které si zamiluje každý člen rodiny. Proto je lepší připravit dvojitou porci.
Jedny z nejoblíbenějších buchet se připravují se švestkovým džemem, ale místo něj můžete použít meruňky nebo dokonce brusinky. A pokud vás pečení opravdu baví, můžete vyzkoušet i slanou variantu.
Doporučujeme vám trochu bohatší variantu: do marmelády přidáme ořechy, aby byla ještě působivější. Místo ořechů můžete do receptu přidat mleté mandle nebo mak.

Na co je třeba dávat pozor
- Je důležité, aby těsto bylo pružné, ale měkké. Pokud bude příliš tuhé, těsto bude suché, a koláč je dobrý, když je nadýchaný.
- Džem musí být vždy hustý, protože tekutý džem vyteče.
- Dobře přitlačte okraje, aby se během pečení nerozpadly.
Domácí švestkové buchty
Ingredience -+ kusů
- 2 dl teplého mléka
- 2 čajové lžičky cukru
- 1 balíček instantního droždí
- 4 žloutky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 dl šlehačky
- 50 g mouky
- 1 špetka soli
- 10 dg měkkého másla
- trochu mouky na těsto
- podle chuti švestkový džem
- 15 dg mletých vlašských ořechů
- 2 žloutky na potření buchtek
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba pečení: 25 minut
- Doba kynutí: 180 minut
Příprava
Do teplého mléka nasypte cukr a droždí, přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 8-12 minut odstát, dokud droždí nevykyne.
Žloutky smíchejte s vanilkovým cukrem a šlehačkou.
Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, máslo, žloutkovou směs a kvasnicovou směs a vypracujte do hladka. Poté těsto zakryjte a nechte 1-2 hodiny odležet, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na tenkou vrstvu a nakrájejte na čtverce o rozměrech 10 x 10 cm. Čtverce potřete marmeládou a posypte mletými ořechy (můžete postupovat i opačně). Poté čtverce srolujte.
Vložte buchty na plech vyložený pečícím papírem nebo potřený máslem, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odpočívat. Poté buchty potřete žloutkem, vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 15-20 minut.

Hotové buchty posypeme moučkovým cukrem a podáváme.