Z tresky, kuřete, hub, pringles, krevet… výběr je obrovský! A pokud mohou být „od babičky“, tím lépe, protože právě takový recept vám zde představujeme.
S šunkou jsou nejoblíbenější – následují ty s dušeným masem, s lanýži, s kuřecím masem a s treskou. Vracíme se ke klasickému receptu, který se používá od nepaměti, který připravovaly naše babičky, zdědily naše matky, a nyní vás zveme, abyste pokračovali v této úžasné a chutné tradici.
Jaký druh šunky lze použít pro krokety
Když mluvíme o nejlepší šunce pro přípravu tohoto klasického jídla francouzského původu, které jsme přijali za své, je třeba říci, že původně mu nebyl přikládán takový význam jako dnes, protože byl způsobem, jak zužitkovat zbytky – to se týkalo jak šunky, tak i dalších ingrediencí, protože nesmíme zapomínat, že krokety vznikly jako „kuchyně zbytků”.
Dnes však klademe důraz na chuť – natolik, že můžeme dochutit mléko pro bešamelovou omáčku kostičkami vlašských ořechů nebo přidat trochu domácího vývaru. Není nutné zacházet tak daleko, i když je zřejmé, že pokud použijeme šunku z vlašských ořechů, výsledek bude vynikající a její tuk dodá pokrmu větší krémovitost. Ale jsou také velmi dobré s šunkou cebo, která je o něco méně výrazná než ta první.

Jak zmrazit krokety
Při přípravě kroketů vám doporučujeme udělat jich více a zmrazit je, protože je to snadné a až na ně dostanete chuť, budete je mít hned po ruce. Zde jsou naše doporučení.
- Jakmile je těsto hotové a vychladlé, nechte ho odpočinout v lednici.
- Vytvarujte je a obalte v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance, aby byly dobře uzavřené a při smažení se neotevřely.
- Rozložte je na plech a nechte 1 hodinu v mrazáku.
- Až ztuhnou, vložte krokety do uzavíratelných sáčků nebo vzduchotěsných nádob.
- Označte je datem a příchutí. V ideálním stavu vydrží až 3 měsíce.
- Není třeba je rozmrazovat, krokety lze smažit přímo v horkém oleji nebo péct v troubě.
Ingredience
Na bešamelovou omáčku
- 150 gramů másla
- 150 gramů mouky
- 500 mililitrů mléka
- sůl
- muškátový oříšek
- 150 gramů plátků iberského šunky
Na jamónový vývar
- 3 kousky kosti iberského jamónu
- 1 špička iberského jamónu
- 4 litry vody
- 1 pórek
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek čerstvé petržele
Na smažení
- mouka
- strouhanka
- vejce
- olivový olej
Příprava
Vývar z jamónu
- Odstraňte špinavé nebo zatuchlé části kosti jamónu a lehce ji opláchněte.
- Na sporák postavte tlakový hrnec s malým množstvím olivového oleje, přidejte celé stroužky česneku, rozdrcené, ale neoloupané, a kosti šunky a smažte je několik minut.
- Poté přidejte vodu, vrchní část šunky a zeleninu: oloupaný a nakrájený pórek, nakrájenou cibuli, oloupanou a nakrájenou mrkev a petržel.
- Zavřete tlakový hrnec a vařte 45 minut od dosažení tlaku.
- Poté otevřete tlakový hrnec a odstraňte nečistoty.
- Přeceďte a vaše domácí šunková polévka je hotová.
- Pokud ji připravujete den předem, po vychlazení v lednici ji lze snadno odtučnit. Ideální je připravit více polévky a zmrazit ji pro případ potřeby.
Bešamelová omáčka
- Nakrájejte plátky šunky nůžkami na malé kousky.
- Rozpalte máslo na pánvi a počkejte, až se rozpustí.
- Přidejte mouku, aby se opražila a ztratila syrovou chuť. Vařte na mírném ohni a neustále míchejte, aby se nepřipálila.
- Postupně přidejte mléko a stejné množství šunkového vývaru, který by měl být horký, aby se nevytvořily hrudky.
- Bešamel udržujte na ohni a neustále míchejte, dokud nezhoustne, což trvá asi 20 minut.
- Těsně před koncem přidejte nakrájenou šunku, trochu muškátového oříšku a špetku soli.
- Bešamel je hotový, když se těsto odlepí od okrajů pánve. V tomto okamžiku přelijte bešamel do jiné nádoby, například do misky nebo podnosu, který není příliš hluboký, a nechte ho vychladnout.
- Zakryjte bešamel fólií tak, aby se dotýkala povrchu, aby se nevytvořila kůrka. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a poté vložte do chladničky na 4 hodiny nebo přes noc.

Smažení
- Připravte si tři talíře: jeden s moukou, druhý s rozšlehaným vejcem a třetí s strouhankou, v tomto pořadí.
- Vezměte malé porce kroketů, vytvarujte je do požadovaného tvaru a obalte je nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Odložte na podnos.
- Na pánvi rozehřejte dostatečné množství olivového oleje a když je dobře rozehřátý, vložte do něj krokety se šunkou v malých porcích, aby teplota oleje příliš neklesla.
- Jakmile kroketka zezlátne, položte ji na papírový ubrousek, aby se odstranil přebytečný tuk.
- A je hotovo!