Tato hřejivá bramborová polévka připomíná klasické jídlo z dětství, ale nyní v bezmléčné verzi, s přidanou pikantní dijonskou hořčicí a worcesterskou omáčkou.
Tato hustá bramborová polévka je opravdovým nostalgickým pokrmem, stejným, jak ho vařily naše babičky. Měkké brambory, voňavá cibule a koření připomínají domácí chutě, ale nyní jsme přidali malý detail: dijonskou hořčici a worcesterskou omáčku, aby jídlo získalo trochu nový, ale přesto známý nádech. Na vrch přidáme opečené houby, které nejen dodávají jídlu další chuť, ale také příjemnou texturu.
Pokud nemáte houby, můžete zkusit opečený cizrna nebo pečenou kapustu – obě ingredience se k tomuto jídlu skvěle hodí a dodávají mu trochu rozmanitosti.

Bramborová polévka s houbami
Ingredience – na jednu porci
Polévka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 kg brambor
- 2 litry vývaru
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- 2 lžíce mouky
- 150 g veganského sýra
- 1,5 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce worcesterské omáčky
Na ozdobu:
- 200 g konzervovaných nebo čerstvých hub
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- tymián podle chuti
- česnekový prášek podle chuti
- Doba přípravy: 30 minut
- Doba přípravy: 15 minut
Příprava
Ve velkém hrnci na středním ohni osmažte nadrobno nakrájenou cibuli na olivovém oleji. Když cibule zesklovatí, přidejte nasekaný česnek a smažte ještě půl minuty.
Brambory oloupejte, důkladně umyjte a nakrájejte na kousky libovolné velikosti. Nakrájené brambory přidejte k cibuli a zalijte přibližně 2 litry vývaru.
Osolte, opepřete a přidejte tymián a rozmarýn. Vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.

Mezitím houby (pokud jsou z konzervy, předem je sceďte) rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Posypte solí, pepřem, tymiánem a malým množstvím česnekového prášku. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C s konvekcí asi 20 minut, dokud nevznikne křupavá kůrka.
V malé misce smíchejte veganskou mouku s moukou do homogenní konzistence. Pomalu přidejte 2–3 lžíce horkého vývaru a neustále míchejte (to je pro vyrovnání teploty). Opatrně nalijte tuto směs zpět do polévky, dobře promíchejte a nechte vařit.
Jako poslední krok přidejte dijonskou hořčici a worcesterskou omáčku a hotovo – hřejivá bramborová polévka s malými rozinkami.