Přeskočit na obsah

Dýně s fetou: venkovská elegance na talíři

Dýně po hasselbacku – efektní a chutné jídlo, které zvládnou i začínající kuchaři.

Tato technika se obvykle používá pro brambory, ale stojí za to ji vyzkoušet i na chlebu, mase a dýni. Tato technika spočívá v tom, že vybranou ingredienci je třeba hustě a hluboce naříznout a do vzniklých kapes lze vložit zajímavou náplň: doporučujeme pokapat kořeněným olejem a na konci pečení přidat sýr feta.

Dýně s fetou: venkovská elegance na talíři
Dýně s fetou

Můžete také

Kdy přidat sýr na dýni, je na vás, doporučuji během posledních 10 minut pečení, ale stačí ho posypat při podávání. A pokud už sýr, pak místo fety můžete použít kozí sýr, parmazán nebo dokonce uzený sýr. Dýni připravené metodou Hasselback se hodí spíše sladší aroma, zkuste ji při podávání pokapat medem a posypat vlašskými ořechy.

Dýně po hasselbacku s fetou

Ingredience -+ na porci

  • 1 střední dýně
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 stroužky česneku (nastrouhané)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mletého bílého pepře
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 200 g fety
  • Doba přípravy: 40 minut
  • Doba vaření: 20 minut
Dýně s fetou: venkovská elegance na talíři
Dýně s fetou

Příprava

Očistěte dýni, rozkrojte ji na polovinu a odstraňte semínka. Položte ji na prkénko, podložte po stranách dřevěnou lžící a ostrým nožem proveďte hluboké řezy.

Smíchejte olej s česnekem, solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Tuto směs natřete na dýni (včetně kapes) a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 30–40 minut, dokud dýně nezíská krásnou zlatohnědou barvu. Během posledních 10 minut pečení posypte dýni sýrem feta a pečte ještě chvíli, aby se sýr trochu roztavil.

Hotové jídlo podávejte s čerstvými, jemně nasekanými bylinkami (může to být petržel, česnek, jiné bylinky nebo směs několika bylinek).