Přeskočit na obsah

Dort ve stylu „Zacher“ s karamelem a brownies

Tento dort je volnou interpretací klasického „Zachera“ s domácím nádechem a extra dávkou sladkosti.

Základem je vlhký brownies dort s intenzivní čokoládovou chutí. Na něj se nanese velkorysá vrstva dulce de leche, která dortu dodává jemnost a sladkost, a vše se pokryje lesklou čokoládovou polevou, která dortu dodává finální dotek.

Tento recept je určen k sdílení při zvláštních příležitostech nebo prostě k vychutnání příjemných chvil doma.

Pokud máte rádi čokoládu a rádi experimentujete s klasickými dezerty, tento recept vás inspiruje.

Ozdoba z fíkovníku a čerstvých lístků máty nejenže vytváří atraktivní vizuální kontrast, ale také dodává svěžest, která vyvažuje intenzitu celého pokrmu.

Dort ve stylu „Zacher“ s karamelem a brownies
Dort ve stylu „Zacher“ s karamelem a brownies

Dort ve stylu Sachera s karamelem a browniesem

NÁSTROJE

  • 1 forma o rozměrech 20 x 20 cm

Ingredience

Těsto

  • 200 g hořké čokolády 70 % kakaa (lze použít i mléčnou čokoládu)
  • 100 g másla
  • 4 vejce L
  • 60 g bílého cukru
  • 40 g hnědého cukru
  • 40 g pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva (typu ROYAL)
  • 35 g kakaa bez cukru
  • 1 čajová lžička vanilky

Na polevu

  • 500 g sladkého mléka
  • 140 g hořké čokolády 70 % bez cukru
  • 140 g smetany ke šlehání 35 % tuku
  • 1 kousek másla
  • fyzalis na ozdobu a máta

Způsob přípravy

Těsto

  • Čokoládu a máslo vložte do misky a rozpusťte ve vodní lázni (můžete použít tradiční způsob) v mikrovlnné troubě při 700 W po dobu 40 sekund, pokaždé promíchejte. Dobře promíchejte a odložte stranou.
  • Smíchejte oba druhy cukru a vejce metličkou, dokud se úplně nespojí, a přidejte vanilku.
  • Přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a promíchejte.
  • Přidejte mouku, kakao a prosátý prášek do pečiva ve dvou dávkách a opatrně promíchejte.
  • Nalijte směs do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C s horním a spodním ohřevem přibližně 40-45 minut (v závislosti na troubě).
  • Vyjměte z trouby a počkejte, až téměř vychladne, abyste jej mohli vyjmout z formy, aniž byste jej rozbili, když je ještě horký.

Poleva

  • Rozpusťte čokoládu se smetanou ve vodní lázni v mikrovlnné troubě a každých 40 sekund promíchejte. Až vznikne homogenní krém, přidejte kousek másla a důkladně promíchejte. Odložte stranou.
  • Rovnoměrně potřete dort karamelem.
  • Nalijte čokoládu na karamelu a rovnoměrně ji rozetřete.
  • Počkejte, až čokoláda zaschne, a ozdobte physalisem a lístky máty.
  • Podávejte.
Dort ve stylu „Zacher“ s karamelem a brownies
Dort ve stylu „Zacher“ s karamelem a brownies

Tipy

Chcete dort zmrazit a vychutnávat si ho čas od času?

Nakrájejte ho na malé kostičky a zmrazte na podnose, který vložte do mrazicího sáčku. Poté můžete brát malé kousky jako truffle nebo bonbóny.