Kombinace zeleniny, vajec a smetanového jogurtu promění jednoduché jídlo v plnohodnotné a zdravé. Nabízím vám recept na barevný, chutný a levný salát.
Salát s jogurtem, vejci a zeleninou je rychlá varianta chutného jídla bohatého na bílkoviny, vitamíny a minerály. Jednoduché ingredience dlouho zasytí, díky čemuž salát může úspěšně nahradit tradiční hlavní jídlo a skvěle se hodí jako zdravá svačina mezi jídly.
Z čeho připravit zdravý, sytý salát?
Do salátu se hodí jak čerstvá, tak vařená zelenina. Skvělým doplňkem, který obohacuje chuť jídla, je také nakládaná a konzervovaná zelenina. Barevná zeleninová základna získá další chuť a nutriční hodnotu, pokud ji obohatíte porcí plnohodnotných bílkovin (vařená vejce, vařené, pečené nebo smažené maso, vysoce kvalitní uzeniny, například šunka, kuřecí klobásky, mléčné výrobky, například sýr feta, žlutý sýr). Ingrediencí, která spojuje chutě produktů vložených do mísy, je omáčka. Pokud má být lehká a ne příliš kalorická, vyberte krémový, ne příliš hustý přírodní jogurt, který stačí dochutit solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. Chuť omáčky lze změnit přidáním například olivového oleje, hořčice a citronové šťávy.
Jak připravit salát s jogurtem, vejci a zeleninou?
Příprava salátu je velmi jednoduchá a nezabere mnoho času. Začnu vařením vajec natvrdo a brambor (tyto ingredience lze připravit předem). Poté nakrájím a smíchám ingredience a připravím lehkou omáčku. Do salátu doporučuji vybrat ledový salát nebo romaine, malé brambory salátové odrůdy a masité rajčata (například malinová). Chuť omáčky zvýrazním malým množstvím česneku a čerstvě mletým pepřem.
Tip: můžete přidat i další zeleninu, například dušenou brokolici, nakrájenou papriku, nakrájené zelené okurky, nakrájenou cuketu, vařenou chřest/fazole, fazole z konzervy, nakládané okurky.
Recept: Salát s jogurtem, vejci a zeleninou
Lehké jídlo, ideální jako svačina nebo večeře.
Na salát:
- 2 vejce
- 3 malé brambory
- 1/4 hlávky římského salátu
- 2 malé malinové rajčata
Na omáčku:
- 3 lžíce přírodního smetanového jogurtu
- malý stroužek česneku
- sůl a pepř
Způsob přípravy
Příprava ingrediencí. Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky nebo rozmačkejte vidličkou. Brambory uvařte do měkka v osolené vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na čtvrtiny nebo velké kostky. Rajčata nakrájejte na čtvrtiny (pokud mají rajčata velká semenná lože, doporučuji je před nakrájením odstranit). Salát natrhejte na malé kousky.
Příprava omáčky. V misce smíchejte přírodní jogurt s prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Tip: do omáčky můžete přidat i další koření a sušené bylinky, například pikantní, sladký nebo uzený pepř, chilli vločky, oregano, tymián, bazalku.
Smíchání ingrediencí Přesuňte všechny nakrájené ingredience do velké mísy. Přidejte omáčku a jemně promíchejte.
Jak podávat salát s jogurtem?
Salát podle mého receptu je nejlepší podávat ihned po přípravě, protože pak zůstane římský salát pevný a křupavý a jídlo se nenaplní vodou z rajčat. Před podáváním můžete lehké jídlo posypat oblíbenou zeleninou, například petrželkou, koriandrem, česnekem nebo šalotkou.