Tento salát z brambor, cibule, okurek, vařených klobás, čerstvého česneku, majonézy a hořčice je velmi jednoduchý na přípravu a výsledek je prostě úžasný.
Jedním z nejznámějších tapas v naší zemi je bezpochyby ruský salát. V jednom soustu se snoubí křupavý chléb z rohlíku, ruský salát a slané ančovičky, které celé jídlo korunují. Ruský salát je jednou z nejoblíbenějších pochoutek k polednímu aperitivu, ale je také velmi dobrou volbou jako hlavní jídlo nebo příloha k letnímu a čerstvému jídlu; kromě toho se také velmi hodí na piknik.
Ruský salát však není ani ruský, ani český. Jeho původ sahá do 19. století ve Francii, kdy jeden kuchař, inspirovaný ruskou gastronomií, vytvořil toto jídlo na bázi brambor, zeleniny a majonézy a nazval ho „salade russe“.
Když se dostal do Čech a stal se populárním mezi aristokratickými třídami, spíše na konci 19. a počátku 20. století, byl recept upraven a byly přidány některé ingredience, jako jsou hrášek, mrkev, olivy a tuňák, které by v dobré ruské salátové směsi neměly chybět.
Velmi podobný koncept, ale s několika dalšími ingrediencemi, má německý bramborový salát nebo Kartoffelsalat, který se nám může zdát podivný, ale v Německu je typickým vánočním pokrmem. Tento salát se připravuje z cibule, okurek, vařených klobás, čerstvého česneku, majonézy a hořčice, kromě brambor, které jsou jeho hlavní ingrediencí. Je velmi snadný na přípravu a výsledek je prostě úžasný.

Pokud se však do přípravy Kartoffelsalat pouštíte poprvé, prozradíme vám tajemství: tajemství spočívá ve výběru odrůdy brambor, která bude mnohem lepší, pokud obsahuje málo škrobu, aby byla pevnější, a také v tom, jak dlouho ji vařit. Pokud v obchodě, kam chodíte, tento druh brambor nenajdete, můžete je vařit ve slupce, aby se při krájení nerozpadly. Zde jsou ingredience na čtyři porce:
- 600 gramů brambor (asi tři střední brambory)
- 75 gramů cibule
- 3 vařené klobásy
- Asi 80 gramů okurek naložených v octu, scezených
- Čerstvý kopr
- Několik snítek čerstvého česneku na ozdobu salátu
- 100 gramů majonézy
- 1 čajová lžička hořčice
- 3 lžíce nálevu z okurek
Recept
Prvním krokem při přípravě těchto salátů je uvaření brambor
Nejprve brambory důkladně očistěte a uvařte v dostatečném množství vody. Brambory vaříme celé, bez oloupání. Přibližná doba vaření je asi 40 minut, ale nejlépe je to zkontrolovat propíchnutím brambor vidličkou, dokud do nich vidlička nevstoupí bez odporu. Je důležité brambory nepřevařit. Berte těchto 40 minut jako orientační hodnotu, ale mějte na paměti, že doba vaření závisí na velikosti brambor a jejich odrůdě. Jakmile budou hotové, slijte vodu a nechte je trochu vychladnout, aby se daly oloupat.
Zatímco se brambory vaří v hrnci, můžete připravit ostatní ingredience. Nakrájejte cibuli na jemno, okurky a salámy na kolečka. Připravíme také zálivku smícháním marinády z okurek s hořčicí, majonézou a koprem.
Až brambory vychladnou, nakrájejte je a přidejte klobásu, cibuli a okurky spolu s připravenou zálivkou. Vše dobře promíchejte a nechte vychladnout v lednici alespoň hodinu. Před podáváním ozdobte nakrájenou zelenou cibulkou.
Toto není jediná varianta Kartoffelsalat, která se liší v různých regionech země. Například v některých variantách se zálivka připravuje z jogurtu nebo smetany, nebo se místo okurkové šťávy přidává masový nebo zeleninový vývar, aby byl salát lehčí. V jiných receptech se přidává vařené vejce. Nebo se klobása nepodává v salátu, ale jako příloha.
Rumunská varianta
Salát, který je velmi podobný ruskému salátu a Kartoffelsalat, je rumunský bramborový salát s masem nebo salát Boeuf. Stejně jako německý salát je typický pro vánoční období, i když se konzumuje i v jiných ročních obdobích. Tady jsou ingredience pro 4 osoby:
- 4 střední brambory
- 3 nebo 4 mrkve
- 1 kuřecí prsa (i když v některých rodinách se připravuje s hovězím masem nebo smíšeným masem)
- 5 nakládaných okurek
- hrst plochých zelených fazolí
- 2 vařená vejce
- olivy
Postup přípravy je stejný, ale v tomto případě místo vaření pouze brambor uděláme totéž s vejci, fazolemi, kuřecí prsou nebo hovězím masem a mrkví. Poté stačí všechny ingredience nakrájet na jemno, smíchat v misce a přidat majonézovou omáčku. Stejně jako v případě ruského salátu a německého salátu, čím déle salát zraje v ledničce, tím bude chutnější. Je mnohem lepší podávat ho vychlazený, aby se chutě dobře promíchaly.

Kromě toho lze ke všem těmto receptům připravit jednoduchý a chutný domácí majonézový dresink. Pro klasický recept budeme potřebovat vejce, která jsou již při pokojové teplotě, 10 gramů citronové šťávy nebo octa, 200 ml oleje, buď extra panenského olivového oleje, nebo smíchaného se slunečnicovým olejem, a asi 10 minut času.
Omáčku připravíme v mixéru, do kterého rozbijeme vejce. Než začneme, zkontrolujeme, zda se do mixéru nedostaly kousky skořápky. Přidáme sůl, ocet nebo citronovou šťávu a polovinu olivového oleje. Umístíme mixér na dno sklenice a zapneme ho, aniž bychom s ním hýbali, dokud neuvidíme, že majonéza začíná emulgovat. V tomto okamžiku přidáme zbytek oleje a začneme mixér pomalu zvedat, dokud nedosáhneme ideální hustoty.