Přeskočit na obsah

Místo oleje přidejte toto do jablečného koláče, těsto bude mnohem křehčí.

Nastal podzim a v tomto období dozrávají chutná a šťavnatá jablka, hrušky, švestky a hrozny. Než kuchyni zaplaví dýně, zazpívejme ódu na jablko, přesněji na klasický jablečný koláč, ve kterém se šťavnatá a sladká náplň nachází mezi dvěma vrstvami křehkého a jemného těsta. Klíč k receptu na jablečný koláč najdete zde.

Recept na jablečný koláč je známý v mnoha variantách, ale tajemství babiččina jablečného koláče spočívá v jeho jednoduchosti a také v tom, že místo másla použila něco jiného.

Tajemství jablečného koláče s křehkým těstem: místo másla použijte tuk

Tajemstvím křehkého těsta je tuk, kterým může být máslo, margarín nebo tuk. Tuk přidávaný do těsta je však důležitý nejen pro to, aby bylo křehké, ale také pro dodání chuti. Margarín těstu nedodá mnoho chuti, máslo více, zejména pokud zvolíte vysoce kvalitní produkt s vyšším obsahem tuku, ale to, co jablečnému koláči dodává jedinečnou chuť, je domácí tuk.

Místo oleje přidejte toto do jablečného koláče, těsto bude mnohem křehčí.
Křehký jablečný koláč

Nejčastěji se k tomuto účelu samozřejmě používalo vepřové sádlo, ale i mezi nimi je rozdíl, protože je velmi důležité, čím byla prasata krmena, protože dobře vykrmovaná prasata mají nejen chutnější maso, ale i chutnější tuk, jehož konzistence je hustší a trvanlivější. Smažený tuk dodává těstu ještě lahodnější aroma, stejně jako kachní nebo husí tuk, které jsou v některých rodinách nepostradatelnými složkami, například těsta na beignety. Čím chutnější je tuk, tím chutnější je jablečné těsto.

Proto stojí za to nahradit máslo tukem, který lze použít v poměru 1:1, a těsto na koláč bude nejen opravdu křehké, ale také mnohem chutnější.

Recept na křehký jablečný koláč

Těsto na tradiční jablečný koláč není složité, i začátečníci se mohou odvážně pokusit ho připravit, ukážeme vám spolehlivý recept!

Ingredience na těsto:

  • 1 balíček kypřicího prášku
  • 1 špetka soli
  • 500 g mouky (+ na vyválení)
  • 150 g tuku
  • 2 vejce
  • 6 lžic cukru
  • 4 lžíce smetany
  • strouhanka

Příprava:

  1. Smíchejte prášek do pečiva, sůl a mouku, poté přidejte studený tuk a promíchejte.
  2. Přidejte vejce, cukr, smetanu a důkladně promíchejte.
  3. Vložte do lednice minimálně na půl hodiny.
Místo oleje přidejte toto do jablečného koláče, těsto bude mnohem křehčí.
Křehký jablečný koláč

Jaká jablka jsou vhodná pro jablečný koláč?

Některá jablka se rozvaří a náplň se stane kašovitou, jiná jsou moučnatá nebo tak suchá, že se špatně jedí. Podle farmářů se ideální náplň do jablečného koláče připravuje hlavně z odrůdy „Jonathan“, ale stojí za to ji smíchat s jinými odrůdami, abyste dosáhli ideálního poměru sladké a kyselé chuti, a měkčí jablka pomohou vytvořit krémovou náplň, přičemž v ní zůstanou křupavější, ale samozřejmě již ne syrové kousky.