Pokud jste vášnivým fanouškem tohoto druhu brambor, odborník na výživu a gastronomii doporučuje vybírat méně kalorické varianty a v ideálním případě si je připravovat sami.
bramborové chipsy jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších produktů pro miliony lidí po celém světě. Na jedné stranějsou jedním z nejčastěji konzumovaných snacků, ale kromě toho jsou také velmi cennou ingrediencí jako příloha. Jejich univerzálnost, cena a to, jak dobře se hodí k různým druhům jídel a produktů, vysvětlují, proč je tak často konzumujeme.

Stejně tak je ale pravda, že nejsou zrovna nejzdravějším produktem ze všech. Zvláště pokud sázíme na chipsy z pytlíku a děláme z nich něco běžného, čím „ukojujeme“ hlad, nebo se stávají naším oblíbeným snackem.
Je třeba přiznat, že jsou opravdu lákavé a že je prakticky nemožné je nejíst jeden za druhým. Jsou křupavé, mají slanou chuť, která nás tak přitahuje, a navíc existují varianty pro každý vkus.
Nesmíme však zapomínat, že stejně jako každý jiný vysoce zpracovaný produkt obsahují bramborové chipsy mimo jiné glutamát. Tato látka zesiluje chuť a může stimulovat systém odměňování v mozku, což vede k přejídání. Na to nezapomínejte.
Názor lékaře a dietologa
V tomto smyslu Magda Karla, lékařka a dietoložka, varuje, že musíme být opatrní. „Mají špatnou pověst, jsou kalorické, obsahují sůl a jsou ultra zpracovaným produktem, ale my je milujeme. Proč? Protože jsou křupavé, lehké a mají slanou chuť, která nám chutná a vyvolává určitou závislost. Jsou nejkonzumovanějším snackem na světě. Mají i něco dobrého,“ ujišťuje.
„Produkty s křupavou texturou, nejen bramborové lupínky, vyvolávají v mozku velmi silné potěšení, proto jsou tak populární. Nikomu však neunikne, že se jedná o velmi kalorický produkt. Ve skutečnosti 30 % jejich složení tvoří olej. Kromě toho obsahují velmi málo vody a obvykle hodně sodíku,“ varuje.
Podle odborníka na výživu a gastronomii lze tento problém částečně vyřešit nalezením méně škodlivých alternativ. „100 gramů hranolků obsahuje více než 550 kalorií, zatímco lehké hranolky obsahují o 30 % méně kalorií,“ tvrdí. „Je lepší nepřekračovat 25–30 gramů hranolků a nejlépe volit neochucené a smažené na olivovém oleji, i když se téměř nikdy nepoužívá výhradně olivový olej,“ dodává.

V každém případě, pokud opravdu chceme, aby byly hranolky trochu zdravější, kromě kontroly porcí je vhodné je připravovat sami. Takto budeme moci využít jejich komplexní sacharidy a bílkoviny, minerály, jako je draslík, hořčík nebo železo, vitamíny C a B a vlákninu, pokud se rozhodneme použít jejich slupku.
„Stačí brambory nakrájet na velmi tenké plátky a osmažit je na oleji. A pokud chcete, aby byly lehčí, můžete je upéct v troubě. Lze je také použít k přípravě tortilly, když nakrájené bramborové tyčinky přidáte do rozšlehaných vajec. Ale pozor: do vajec nepřidávejte sůl,“ uzavírá doktor Karlas.