Přeskočit na obsah

Lilková pasta na zimu: teď je třeba ji připravit, dokud jsou lilky levné

Příprava lilkové pasty je to nejužitečnější, co teď můžete udělat, a budete za to vděční po celý rok.

Peču lilky a připravuji je na zimu, abychom celý rok jedli lilkový krém z lilků. Není nic lepšího, než prostě vzít sklenici z police ve spíži, za dvě minuty ji promíchat a chutný krém na sendviče je hotový.

Protože i prodavačka lilků se na mě podívala s otázkou, co hodlám dělat s takovým množstvím úrody, jak ji konzervovat, rozhodla jsem se podělit o své znalosti. Samozřejmě to není žádná věda a ne, nepotřebujete obrovskou mrazničku, stačí sklenice na konzervování a trochu místa na polici ve spíži.

Lilková pasta na zimu: teď je třeba ji připravit, dokud jsou lilky levné
Lilková pasta

Je to jen otázka technologie a samozřejmě sebevědomí (stejně jako v případě jakéhokoli konzervování), ale existuje několik triků, které je užitečné znát, aby byl výsledek opravdu dobrý. O chuti teď nebudeme mluvit, protože se jedná o zcela přírodní pastu z lilku, kterou si po otevření může každý dochutit podle svého vkusu. Můj recept (který vlastně nemám, protože vařím intuitivně, „od srdce“): na kilogram lilkového pyré přidám asi 6 lžic majonézy, polovinu nakrájené cibule, dva stroužky nasekaného česneku, sůl a pepř, a to je vše. Ale to přidáváme až poté, co je lilková pasta hotová, po rozbalení, předtím, než ji dáme na stůl.

Lilková pasta na zimu

Seznam ingrediencí je krátký, jedinou ingrediencí jsou lilky, a to přesně tolik, kolik je k dispozici.

Příprava je již složitější:

  1. Nejprve umyjeme lilky a mezitím předehřejeme troubu. Nastavíme teplotu na 250 stupňů, pokud je to možné, zapneme také ventilátor, aby bylo možné vložit několik plechů najednou. Vysoká teplota je nutná, aby se slupka lilků mírně připálila, což jim dodá zvláštní chuť. Samozřejmě nebudu rozdělávat oheň (i když by to bylo ideální), ale chuť opečené slupky se mi líbí.
  2. Rozložíme lilky na plechy a do každého z nich zapíchneme velký nůž na dvou až třech místech, aby mohla unikat pára, která se uvnitř tvoří, a lilky nepraskly.
  3. Vložíme je do trouby a budeme je péct při vysoké teplotě, dokud nebudou uvnitř zcela měkké, ale zvenku zůstanou místy tvrdé. Nebojte se, pokud slupka zčerná, naopak!
  4. Poté plechy vyjmeme a necháme je vychladnout, aby se daly vzít do ruky.
  5. Vyjměte dužinu z lilků a dejte ji do cedníku. Nechte okapat.
  6. Přeneste do mísy a dobře promíchejte rukama. Pokud máte rádi hedvábnou konzistenci, můžete použít ponorný mixér, já mám ráda, když je lilkový krém s kousky.
  7. Naplňte důkladně umyté skleněné nádoby a dobře je uzavřete.
  8. Nyní je čas na vaření v páře. Do hrnce vhodné velikosti vložte napůl složenou kuchyňskou utěrku a na ni položte naplněné nádoby. Kuchyňská utěrka je nutná, aby sklenice neklouzaly. Naplňte hrnec vodou tak, aby sahala do dvou třetin výšky sklenic, a začněte zahřívat. Vařte 40 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít. Tím se zničí všechny bakterie a lilkový krém se nezkazí.
  9. Po uplynutí času (může to trvat déle, nebojte se, pokud máte něco na práci) vyložte krabici (nebo něco jiného) dekou. Hrnec přikryjte pokličkou a ještě když je horký, vložte ho do krabice s dekou. Dobře zabalte a nechte vychladnout. Bude to trvat několik dní.
  10. Pokud máte více lilků, než můžete uvařit najednou, můžete sklenice vyjmout z hrnce a dát je mezi deky, aby vyschly, a novou várku můžete dát do stejného hrnce na sporák. Výsledek bude stejný.
  11. Když sklenice úplně vychladnou, vyjmeme je z hrnce, nalepíme na ně hezké etikety s příslušným nápisem a uložíme na polici.

S lilkovou pastou na zimu už nebudeme mít žádné problémy.

Lilková pasta na zimu: teď je třeba ji připravit, dokud jsou lilky levné
Lilková pasta