Švestky vládnou podzimní kuchyni a stojí za to z nich vytěžit co nejvíce, dokud sezóna trvá. Kromě domácích zásob, jako jsou džemy nebo kompoty, stojí za to vyzkoušet také přípravu lahodných sladkostí, v nichž hrají hlavní roli právě tyto plody. Skvělou volbou je tento máslový koláč se švestkami, pokrytý jemnou meringou. Je ideálně sladký a podmanil si srdce celé mé rodiny. Zjistěte, jak ho připravit.
Koláč se švestkami je klasika, která má mnoho podob. Na stolech se objevují různé varianty: s krémem, kynuté nebo cheesecake. Zajímavou variantou je také efektní a lahodné sušenkové těsto se švestkami a meruňkovou pěnou. Nepamatuji si, kdy jsem byla tak nadšená domácím pečivem. Moje rodina ho také miluje, proto ho peču pravidelně, tím spíše, že teď je sezóna švestek.
Podzim v kuchyni. Koláč se švestkami a meringem potěší každého
Křehké sušenky se švestkami a meringem jsou sezónní pečivo, které se hodí jak k každodenní odpolední kávě, tak i na víkend, když k vám přijdou hosté. Použití čerstvých, zralých a šťavnatých švestek dělá pečivo voňavé, křupavé a šťavnaté.
Kromě toho kombinace vrstvy švestek s jemnou meruňkovou pěnou ideálně vyvažuje sladkost a kyselost. Ovoce dodává svěžest a vyvažuje sladkost koláče, díky čemuž si ho oblíbí i ti, kteří obvykle nemají rádi sladké.
Toto sezónní pečivo se stalo stálou součástí jídelníčku mé rodiny, protože ho neustále peču, protože tak rychle mizí. Příprava je založena na základních ingrediencích, takže nemusím dělat žádné speciální nákupy, abych mohla toto pečivo upéct. Samotná příprava není příliš složitá, takže ji zvládnou i začátečníci. Pokud přemýšlíte, co dělat s přebytkem švestek, sušenky s jemnou meringou jsou ideálním řešením.
Recept na koláč se švestkami. Ideálně křupavý a sladký
Kultovní koláč se švestkami a meringem je jedním z mnoha způsobů, jak využít tyto sezónní plody. Právě s čerstvým ovocem chutná toto sušenky nejlépe. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste je připravili i z mraženého ovoce.
K přípravě křupavého koláče se švestkami a bezou budete potřebovat:
- 2 šálky pšeničné mouky
- 6 lžic moučkového cukru
- 1 lžíci vanilkového cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 250 g studeného másla 4 žloutky
Ingredience na meringu:
- 4 bílky
- 1 šálek cukru
- Špetka soli
- 1 lžíce bramborové mouky
Další ingredience:
- 400 g švestek
- Skořice
- Práškový cukr
Způsob přípravy:
Švestky umyjte a nakrájejte na čtvrtiny, přičemž odstraňte stopky a pecky. Hotové švestky odložte stranou a připravte si křehké těsto. K tomu prosijte mouku s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a vypracujte křehké těsto. Po chvíli přidejte žloutky a znovu vypracujte. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na 15 minut do mrazničky.
Za tu dobu předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech. Potřete ho máslem a vyložte pečícím papírem. Polovinu vychlazeného těsta rozválejte a vyložte na dno plechu, propíchněte vidličkou. Na těsto položte nakrájené švestky řezem nahoru a lehce je posypte skořicí.
Poté připravte meringu. Bílky s špetkou soli vyšlehejte do husté pěny. Postupně přidávejte cukr a nepřestávejte šlehat. Na konci přidejte bramborovou mouku. Hotovou meringu rovnoměrně rozetřete na švestky rozložené na těstě.
Druhou polovinu vychlazeného těsta nastrouhejte přímo na meruňkovou hmotu, nejlépe pomocí struhadla s velkými oky. Hotové těsto vložte do předehřáté trouby a pečte s horním a spodním ohřevem asi 40 minut. Poté nechte vychladnout, na závěr posypte moučkovým cukrem a vychutnejte si tento sezónní pečivo. Dobrou chuť!