Bakaliowa pychotka je opravdová lahůdka – nadýchaný kakaový piškotový dort proložený jemným krémem ze smetany a mascarpone, plný aromatických sušeného ovoce a ořechů. Celek doplňuje sametová poleva ze dvou druhů čokolády, proložená křupavými vlašskými ořechy. Dort je ideální na svátky, rodinné oslavy nebo prostě kdykoli máte chuť na něco výjimečného.

Ingredience
Piškot:
- 5 velkých vajec
- 160 g cukru
- 100 g pšeničné mouky
- 40 g kakaa
- špetka soli
Krém:
- 400 g smetany 30 %
- 200 g mascarpone
- 40 g moučkového cukru
- 2 lžičky želatiny 4 lžíce vody
- 150 g sušeného ovoce (směs vlašských ořechů, rozinek, kandované pomerančové kůry, sušených brusinek a mirabelek)
Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 2 lžíce másla
- hrst vlašských ořechů
Potřebné kuchyňské náčiní
Rozměry plechu: 34 x 24 cm

Postup přípravy
1 Připravte piškotový korpus. Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte do tuha s trochou soli a na konci šlehání postupně přidávejte cukr. Poté přidávejte po jednom žloutku a jemně míchejte mixérem na nízké otáčky.
2 Prosijte mouku a kakao, přidejte do vaječné hmoty a promíchejte špachtlí. Těsto přelijte do formy (cca 34 x 24 cm) vyložené pečícím papírem. Pečte při 170 °C asi 35 minut, dokud špejle nevyjde suchá. Vychladlý piškotový korpus rozkrojte na 3 stejné pláty.
3 Želatinu namočte do 4 lžic studené vody a zahřejte, až se rozpustí (nevařte). Smetanu vyšlehejte do tuha s moučkovým cukrem, přidejte mascarpone a promíchejte. Do krému nalijte rozpuštěnou želatinu a důkladně promíchejte. Přidejte ovoce a ořechy a jemně promíchejte špachtlí.
4 Na první plát dortu naneste část krému a rozetřete. Položte druhý plát, znovu krém a poté třetí plát a zbytek krému. Dort vložte na asi 1 hodinu do lednice, aby ztuhnul.
5 Čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni nebo v rendlíku na mírném ohni. Nakonec přidejte ořechy a promíchejte. Polejte povrch dortu rovnoměrnou vrstvou.