Stále více lidí se vrací k přírodním způsobům péče o krásu. Proto polévka z kuřecích pařátků, dobře známá z babiččiny kuchyně, v současné době zažívá svůj renesanci. Podívejte se, jak tento výživný polévka působí na pokožku a proč si ji oblíbily i Američanky.
Ještě nedávno byly kuřecí pařátky spojovány s chudobou a kuchyní z dob Československého lidového republiku. Dnes se vrací do módy a na internetu lze najít mnoho receptů na vývar připravený právě na jejich základě. Nejde jen o výživnou hodnotu této polévky, ale také o to, jak ovlivňuje náš vzhled.
Polévkou z kuřecích pařátků se kochají dokonce i Američanky, které pro sebe objevují takzvanou slovanskou dietu. Jedná se o dietu inspirovanou stravovacími návyky českých, ukrajinských a ruských žen. Obyvatelky USA oceňují, že slovanská kuchyně je jednoduchá a zdravá a zároveň pomáhá pečovat o krásu.
Proč je dobré jíst kuřecí pařátky?
Kuřecí pařátky mají obrovskou nutriční hodnotu. Jsou zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, B9, vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu. Jsou také vynikajícím zdrojem kolagenu, uvádí Poradnik Zdrowie. Jedná se o bílkovinu, která je nazývána elixírem mládí, protože je zodpovědná za pružnost a elasticitu pokožky, díky čemuž se redukují vrásky, zlepšuje se zdraví kloubů a stav celého pohybového aparátu.
Kolagen tvoří asi 30 % všech bílkovin v organismu, proto se jeho nedostatek rychle projeví na vzhledu a pocitu pohody. Z tohoto důvodu mnoho lidí utrácí celé jmění za doplňky s kolagenem. Mezitím stačí talíř horkého vývaru, aby tělo dostalo přirozenou dávku této cenné složky.
Recept na vývar z kuřecích pařátků
K přípravě vývaru z kuřecích pařátků jsou potřebné následující ingredience:
- kilogram kuřecích pařátků;
- tři mrkve;
- dvě petržele;
- půlka celeru;
- pórek;
- cibule;
- tři stroužky česneku;
- tři bobkové listy, dvě hřebíčky, půl čajové lžičky černého pepře v zrnkách, čajová lžička lucerny;
- několik větviček kopru;
- sůl podle chuti;
- svazek čerstvé petržele.
Křídla je třeba pečlivě očistit, odříznout drápky a odstranit zbytky kůže. Zeleninu očistíme, nakrájíme na velké kousky a spolu s křídly vložíme do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, přidejte koření a vařte na mírném ohni nejméně tři hodiny. Vývar získá sytou chuť a aroma a bude mít lehce želatinovou konzistenci. To je známka toho, že se kolagen dokonale rozpustil. Na závěr stačí přidat čerstvou zeleninu, která díky obsahu vitamínu C posílí účinek kolagenu.