Moje rodina miluje těstoviny v jakékoli podobě. Obvykle je podávám s omáčkou nebo z nich připravuji zapečený pokrm. Jsou obzvláště chutné v kombinaci se sýrem. Vždy však přidávám zeleninu, aby bylo jídlo chutnější a zdravější.
Pokud nechcete trávit mnoho času přípravou vydatného jídla, doporučuji jednoduchý nákyp. Hodí se k obědu nebo k brzké večeři a připraví se během chvilky z levných surovin. Základem jsou těstoviny, které se skvěle hodí k různým přísadám. Sázím na sýr a zeleninu a jídlo chutná všem.
Jak uvařit těstoviny na zapékanou?
Na zapékanou je lepší zvolit silné těstoviny. Snadno se smíchají s přísadami a během zapékání se neslepí. Může se jednat například o penne, spirálky nebo mašličky. Těstoviny je třeba předem uvařit, ale tak, aby zůstaly mírně tvrdé. Díky tomu se po zapékání v troubě nerozpadnou, ale zachovají si tvar a plnou chuť. Po uvaření není třeba těstoviny propláchnout studenou vodou, pak se lépe smíchají s přísadami.
Jak připravit výživnou zapékanou zelí?
Výživnou zapékanou zelí připravuji na základě těstovin. Přidávám také strouhaný sýr, který skvěle spojuje ingredience, dodává jídlu chuť a zvyšuje jeho výživnou hodnotu. Těstoviny předem uvařím, stejně jako zelí. Rozdělenou na růžičky ji hodím do osolené vroucí vody a vařím, dokud nezměkne. Díky tomu není nutné jídlo dlouho zapékat, stačí jen do té doby, než se sýr roztaví a povrch zapečeného jídla se zbarví dohněda.
Recept: Těstoviny se sýrem a květákem
Zapečená těstovina se sýrem a květákem
Ingredience
- 250 g těstovin (např. kroužky, penne, fusilli)
- ½ malého květáku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce pšeničné mouky
- 500 ml mléka
- 150 g strouhaného sýra čedar
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 lžička pikantní hořčičné omáčky
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- strouhanka na posypání
Způsob přípravy
- Příprava ingrediencí. Těstoviny uvařte al dente v osolené vroucí vodě. Zelí očistěte, rozdělte na malé růžičky, vařte 5 minut v osolené vodě, sceďte.
- Příprava omáčky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a trochu osmažte. Postupně přilijte mléko, zahřejte a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte hořčici, většinu strouhaného sýra a koření.
- Smíchání a zapékání. Smíchejte těstoviny a zelí se sýrovou omáčkou, přendejte do žáruvzdorné formy. Posypte zbývajícím sýrem a strouhankou. Pečte asi 20 minut při 190 stupních Celsia, dokud se povrch nezbarví dohněda.