Jak zahustit polévku bez mouky a smetany? Pokud nemáte po ruce žádný z těchto produktů, můžete využít chytré triky, které nejen zahustí polévku, ale také zlepší její chuť.
Proč je polévka příliš řídká? Nejčastěji je to kvůli příliš velkému množství vody nebo vývaru v poměru k zelenině. Důležitý je také čas vaření, protože když je hrnec na ohni příliš krátkou dobu, některé druhy zeleniny nestihnou uvolnit škrob, který je přirozeným zahušťovadlem.
Čím zahustit polévku? To je nejlepší způsob bez použití mouky a smetany
Neocenitelným pomocníkem při zahušťování polévky je… zelenina. Můžete použít část té, která je již v hrnci, nebo ji připravit samostatně. Nejvhodnější jsou brambory, celer nebo dýně. Stačí je rozmixovat a získáte krémovou a sametovou konzistenci.
Dalším trikem je přidání žloutku, který polévku zahustí a dodá jí jemnou chuť a hladší strukturu. Kromě toho polévku obohatí o cenné minerály a vitamíny, jako jsou A, D, E a K, stejně jako vápník, železo, draslík a fosfor. Nezapomeňte však, že je nutné jej pečlivě oddělit od bílku, jinak vznikne míchaná vajíčka.
Jak zahustit ragú bez mouky a smetany? Zde jsou užitečné tipy, jak se vyhnout kuchyňské katastrofě
V případě ragú nebo omáček je třeba nejprve snížit množství přebytečné vody. Sejměte pokličku, aby omáčka vypařila a zhoustla. Pokud to nepřineslo očekávaný výsledek, zkuste jiné triky.
- Přidejte bílý chléb. Rozdrobte ho a přidejte do hrnce. Míchejte, dokud jídlo nezíská požadovanou konzistenci.
- Smetanový sýr nebo mascarpone rozpusťte v malé lžičce ragú, promíchejte a nalijte do hrnce.
- Mletý rýže skvěle absorbuje přebytečnou vodu a zahustí omáčku. Jemně ho nasekejte a přidejte. Jako alternativu můžete použít lněná semínka.