Přeskočit na obsah

Swawolnik

Swawolnik je jedna z variant napoleonky – na francouzském těstě, pod křupavou kokosovou přikrývkou.

Swawolnik
Swawolnik

Ingredience

  • 1 ½ listu francouzského těsta XXL (375 g)
  • Ingredience na kokosovou přikrývku:
  • 200 g kokosových vloček
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru

Ingredience na pudinkový krém:

  • 750 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 balení vanilkového pudinku bez cukru (2×40 g)
  • 1 lžíce pšeničné mouky
  • 2 žloutky
  • 150 g měkkého másla
Swawolnik
Swawolnik

Postup přípravy

1 Připravte kokosovou přikrývku. V hrnci (na mírném ohni) zahřejte mléko s máslem a cukrem. Občas promíchejte. Jakmile se máslo a cukr rozpustí, přidejte do hrnce kokosové vločky. Zahřívejte, dokud vločky neabsorbují veškerou tekutinu.

2 Rozdělte listové těsto tak, abyste získali 3 stejné pláty (o rozměrech přibližně 24 x 24 cm). Propíchněte je vidličkou a pečte postupně asi 15 minut na střední úrovni trouby předehřáté na 200 °C. Na jeden z plátů před pečením naneste kokosovou přikrývku.

3 Přiveďte k varu asi 600 ml mléka s cukrem a semínky vyškrábanými z vanilkového lusku (na dobu vaření můžete do hrnce vložit i prázdný lusk). Zbytek mléka smíchejte s pudinkovým práškem, pšeničnou moukou a žloutky. Přidejte směs do vroucího mléka. Okamžitě začněte energicky míchat, aby se nevytvořily hrudky. Vařte na mírném ohni a míchejte, dokud hmota nezhoustne. Nechte ji vychladnout. Povrch zakryjte kouskem potravinářské fólie, aby se nevytvořila kůra.

4 Máslo utřete do pěny. Bez přestání míchání přidávejte po částech pudinkovou hmotu. Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Krémem potřete vrchní části upečeného dortu. Vrchní část s kokosovou přikrývkou položte nahoru.