Sušenky ze zhuštěného mléka a kukuřičného škrobu jsou lahodnou pochoutkou, která se rozplývá v ústech. Jsou neuvěřitelně jemné a jakmile je ochutnáte, stanou se pro vás nepostradatelnými. V tomto receptu vám ukážeme, jak je připravit doma s minimem ingrediencí a za krátkou dobu.
Ze zhuštěného mléka, másla, vaječného žloutku, cukru a kukuřičného škrobu připravíme sušenky vašich snů, které doslova rozplývají v ústech a budete chtít ještě. Tyto sušenky ze zhuštěného mléka jsou tak návykové, že abyste odolali pokušení, budete je muset schovat vysoko ve spíži.
Mají sladkou a jemnou chuť zhuštěného mléka a díky kukuřičnému škrobu jsou měkké a vůbec ne těžké. Jejich textura je zvenku mírně křupavá a uvnitř krémová a jejich vůně během pečení naplní celou kuchyni.
Kromě toho, že jsou tato sušenky velmi chutné, jsou také velmi snadné na přípravu, protože jejich těsto se velmi dobře zpracovává a můžeme je přizpůsobit podle svého vkusu. Ačkoli jejich chuť je sama o sobě neodolatelná, můžeme do těsta přidat vanilku, citronovou nebo pomerančovou kůru, skořici nebo koření podle vlastní chuti, aby byly ještě výjimečnější. Ideální k kávě nebo čaji!

Informace o receptu
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba pečení: 15 minut
- Celkový čas: 25 minut
- Porce: 30 kusů
- Kalorická hodnota na porci (kcal): 104
Ingredience na sušenky ze zhuštěného mléka
- 200 g zhuštěného mléka
- 125 g měkkého másla
- 1 žloutek L
- 50 g bílého cukru
- 350 g kukuřičného škrobu
Jak připravit sušenky ze zhuštěného mléka
Nejprve předehřejeme troubu na 160 °C s horním a spodním ohřevem. Do velké mísy dáme 200 g zhuštěného mléka, 125 g měkkého másla (pokojové teploty), 1 žloutek L a 50 g bílého cukru. Tyto ingredience dobře promíchejte, dokud se úplně nespojí.
Přidejte 350 gramů kukuřičného škrobu, který prosejte, aby v něm nebyly hrudky, a pomocí stěrky ho vmíchejte do těsta, dokud nevznikne homogenní hmota.
Z těsta vytvarujeme kousky o hmotnosti asi 25 gramů a vyválíme je do kuliček. Položte je na plech vyložený papírem na pečení a mírně je od sebe oddělte. Nebudou příliš růst, ale neměli byste je pokládat příliš blízko k sobě. Pomocí vidličky je lehce stlačte, aby získaly charakteristický tvar těchto sušenek. Pečte je v troubě předehřáté na 160 °C asi 12 minut, dokud nezačnou hnědnout.
Vyjměte sušenky ze zhuštěného mléka z trouby a nechte je 5 minut vychladnout na plechu. Poté je nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tyto sušenky jsou ideální k podávání s kávou po jídle. Pokud je nebudete jíst hned, můžete je skladovat v uzavřené nádobě.

Stručný přehled přípravy
- Smíchejte kondenzované mléko s máslem, žloutkem a cukrem a předehřejte troubu.
- Přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte.
- Vytvarujte sušenky, položte je na plech, přitlačte vidličkou a pečte 12 minut při 160 °C.
- Nechte vychladnout.
- Sušenky ze zhuštěného mléka podávejte nebo skladujte v uzavřené nádobě.