Přeskočit na obsah

Připravím hrnec a pak ho schovám do spíže. V zimě otevřu sklenici a za pár minut mám hotový oběd.

Sladkokyselá omáčka na zimu je mým kulinářským trumfem, když potřebuji rychle něco uvařit. Stačí rýže, zelenina – a hotovo. Taková sklenice mě mnohokrát zachránila, když přišli hosté bez varování nebo jsem prostě nechtěla vařit. Voní létem a chutná jako v dobré restauraci.

Není nic lepšího, než otevřít sklenici plnou chuti, když je za oknem zima a šero. Sladkokyselá omáčka na zimu je přesně taková pomoc. Kombinuje všechny ingredience v ideálních poměrech a hodí se téměř ke všemu. Stačí uvařit rýži, smíchat ji s omáčkou a hotovo, oběd bude na stole za pár minut. Tato delikatesa může zachránit den, kdy nemáte nápady nebo čas na vaření. Je také skvělým doplňkem k pečenému masu, jarním rolkám a dokonce i k obyčejnému sendviči se sýrem. Hodí se jak pro každodenní vaření, tak pro rodinné setkání. Lze jej libovolně upravovat a dochucovat podle vlastní chuti. Je to klasika, kterou je vždy dobré mít po ruce.

Připravím hrnec a pak ho schovám do spíže. V zimě otevřu sklenici a za pár minut mám hotový oběd.

Recept, který se vždy podaří. Sladkokyselá omáčka na zimu se hodí k rýži, masu a sendvičům

Ingredience:

  • 2 kg rajčat,
  • 1 kg cukety,
  • 1,5 kg červené papriky,
  • žlutá paprika,
  • 1 kg cibule,
  • 500 g konzervovaného ananasu,
  • 2 plechovky konzervované kukuřice,
  • 300 ml rajčatového koncentrátu,
  • 250 ml octa 10 %,
  • půl sklenice cukru,
  • 2 lžíce soli,
  • 2 čajové lžičky česneku,
  • 1 čajová lžička chilli,
  • půl čajové lžičky zázvoru,
  • půl čajové lžičky pepře,
  • 4 lžíce oleje.

Způsob přípravy:

  1. Nejprve nakrájejte cuketu a papriku na malé kousky, posypte je solí a nechte hodinu odležet, aby pustily šťávu.
  2. Rajčata spařte a oloupejte, nakrájejte a duste do měkka, poté rozmixujte v mixéru.
  3. Osmažte cibuli na oleji, přidejte cukety a papriku, duste spolu s kořením po dobu 20 minut. Poté přidejte kukuřici, ananas, koncentrát, ocet a cukr.
  4. Vařte dalších 15 minut a důkladně míchejte. Hotovou horkou omáčku rozmixujte v mixéru. Poté přelijte do sklenic, uzavřete víčky a pasterizujte v hrnci s vodou po dobu 20 minut. Po vychladnutí skladujte ve spíži.

Nejlepší způsob, jak uchovat omáčku na celou zimu. Naučte se několik jednoduchých pravidel

Vždy používejte čerstvou, pevnou zeleninu bez poškození a plísně. Zdá se to samozřejmé, ale mnoho lidí na to zapomíná. Sklenice je třeba pečlivě sterilizovat a víčka zkontrolovat, zda jsou těsná. Pasterizace není složitá, stačí 20 minut ve vroucí vodě nebo v troubě. Poté sklenice postavte dnem vzhůru a přikryjte dekou. Skladujte je na tmavém a chladném místě. Po otevření skladujte omáčku v ledničce a spotřebujte do 4 dnů.

Jedna ingredience, ale zcela nová chuť. Mango místo ananasu – skvělá alternativa

Místo konzervovaného ananasu můžete použít zralé mango. Stačí ho nakrájet na malé kostičky a přidat na konci přípravy omáčky. Dodá jí exotickou sladkost a skvěle se hodí k pikantním kořením. Tato verze se dobře hodí k tofu, krevetám nebo jako základ pro rapy. Pokud někdo nemá rád ocet, stojí za to vyzkoušet verzi s jablkem, která bude jemnější.

Připravím hrnec a pak ho schovám do spíže. V zimě otevřu sklenici a za pár minut mám hotový oběd.

Odkud se vzala tato chuť? Historie sladkokyselého omáčky sahá až do daleké Asie

Sladkokyselá omáčka přišla do Evropy z čínské kuchyně. Tam se po staletí přidával rýžový ocet, cukr a koření k masu a rýži. V České republice se uchytil jako přísada do masových a zeleninových pokrmů a později se dostal do sklenic. V létě ho připravujeme z toho, co máme po ruce – cukety, rajčata, papriky. Exotický ananas se do receptu perfektně hodí a mnozí přidávají dokonce i rozinky.

Přidání koření, které změní chuť. Právě ono mu dodá charakter

Do sladkokyselého omáčky můžete přidat špetku skořice a několik hřebíčků. Získá tak zvláštní aroma, které se spojuje se svátky. Je to zajímavá varianta pro zimní obědy a večeře při svíčkách. Taková omáčka se skvěle hodí k pečenému masu, zejména kachně nebo vepřovému. Ve veganské verzi se dobře kombinuje s pečenou dýní a pohankovou kaší. Díky tomu jedna jednoduchá přísada zcela změní charakter jídla.