Přeskočit na obsah

Oblíbené kuřecí karbanátky mé rodiny jsou šťavnaté a voňavé. Nepřidávám do nich jen maso.

Smažené kuřecí karbanátky jsou klasika, ale takový oběd se může rychle omrzet. Pro zpestření můžete experimentovat s obalováním nebo maso občas upéct v troubě. Tento banální oběd můžete také zcela proměnit a podávat nasekané kuřecí kotlety. S vhodnými přísadami je to prostě nebe v puse.

Oblíbené kuřecí karbanátky mé rodiny jsou šťavnaté a voňavé. Nepřidávám do nich jen maso.

V tomto článku:

  1. Jaké houby přidat do kotlet?
  2. Recept na nasekané kuřecí kotlety s lesními houbami

Mým blízkým není vždy snadné vyhovět, když přijde řeč na obědy. Někteří milují těstovinová jídla, jiní rýžová jídla a další milují z celého srdce pouze brambory. Naštěstí se všichni shodnou na hlavní části oběda – v tomto ohledu u nás vládnou mleté kuřecí kotlety s houbami. Jsou měsíce, kdy je připravuji s žampiony nebo hlívou ústřičnou, ale na podzim je raději smažím s čerstvými lesními houbami. Právě proto jsou tak voňavé, šťavnaté a chutnají všem.

Jaké houby přidat do karbanátků?

Hodí se prakticky všechny jedlé houby, které nyní najdete v lese:

  • lišky
  • hříbky
  • mlíčky
  • bělinky
  • ryžovky
  • kane

Můžete také použít směs různých druhů hub nebo ty, které jste přinesli z procházky. Vezměte však na vědomí, že většinu hub je nutné před přidáním do karbanátků uvařit a hřiby je třeba velmi pečlivě očistit od slizu a odstranit z nich slupku.

Pokud nemáte přístup k čerstvým houbám, nevadí. Připravte si tyto karbanátky s portobello houbami nebo oblíbenými hlívami. Najdete je v každém supermarketu. Žampiony a hlívy není nutné předem vařit, ale doporučuji je před přidáním do masa rychle osmažit na plném výkonu plotny na rozpuštěném másle s přidáním malého množství sójové omáčky. Díky tomu budou houby zvenku mírně křupavé a uvnitř zůstanou šťavnaté a voňavé.

Oblíbené kuřecí karbanátky mé rodiny jsou šťavnaté a voňavé. Nepřidávám do nich jen maso.

Recept na sekané kuřecí kotlety s lesními houbami

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce strouhaného sýra s jemnou chutí
  • 1 lžíce smetany 12 %
  • 1 vejce
  • asi 1/2 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • podle chuti: sůl a pepř

Dále: olej na smažení.

Způsob přípravy:

  1. Houby důkladně očistěte, opláchněte pod tekoucí vodou, poté nakrájejte na jemné kousky a vložte do hrnce.
  2. Houby zalijte vodou tak, aby byly ponořené, osolte a vařte asi 15 minut na mírném ohni.
  3. Uvařené houby důkladně sceďte v cedníku a nechte vychladnout.
  4. Za tu dobu připravte kuře. Maso umyjte a osušte, odstraňte blány.
  5. Poté ho nakrájejte ostrým nožem na malé kousky (nemusí být stejné) a přendejte do misky.
  6. Cibuli očistěte a nakrájejte na jemné kostičky. Přidejte k masu.
  7. Česnek očistěte a protlačte lisem do misky s kuřecím masem a cibulí.
  8. Poté přidejte do směsi strouhaný sýr, zakysanou smetanu, strouhanku a vejce. Smíchejte všechny ingredience, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Poté rychle promíchejte do homogenní hmoty.
  9. Navlhčete si ruce studenou vodou a vytvarujte malé, ne příliš silné karbanátky. Nemusí být dokonale rovné.
  10. Smažte karbanátky z kuřecího masa s houbami z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji.
  11. Po osmažení karbanátky přeneste na kus papírové utěrky, aby okapal přebytečný tuk.

Takto připravené karbanátky z kuřecího masa s houbami chutnají všem v mé rodině a jejich vůně láká k jídlu. Podávám je každému s různými přílohami – skvěle se hodí jak k těstovinám, tak k rýži, obilovinám nebo bramborám. Do středu stolu postavím velkou mísu se sezónním salátem a sleduji, jak všichni s chutí jedí oběd, až se jim třesou uši.