Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě. Nejenže skvěle povzbuzuje, ale také podporuje organismus. Pokud chcete, aby vaše ranní káva byla ještě zdravější, můžete do ní přidat pistáciovou pastu. Obohatí její chuť a zdravotní přínosy. Podívejte se, proč se vyplatí přidávat pistáciovou pastu do kávy.
Chuť kávy lze obohatit mnoha způsoby. Nejpopulárnějšími přísadami jsou samozřejmě smetana, cukr nebo ochucené sirupy. Bohužel, tyto přísady, i když jsou chutné, nepatří k nejzdravějším. Lepší volbou budou přírodní látky zlepšující chuť, díky nimž bude káva ještě lépe působit na organismus. Co přidat do kávy kromě koření, jako je skořice, kardamon nebo muškátový oříšek? Pistáciovou pastu. V následujícím článku se podíváme, jaké vlastnosti má káva s domácí pistáciovou smetanou.

Jaké vlastnosti má káva?
Pití kávy má skvělý vliv na organismus. Především příznivě působí na nervový systém, povzbuzuje, podporuje paměť a koncentraci a také pomáhá předcházet neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Přisuzuje se jí také antidepresivní účinek a zlepšování nálady. Pravidelné pití kávy má také vlastnosti regulující hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Stojí za zmínku, že káva pitá v rozumných množstvích má pozitivní vliv na oběhový systém.
Pomáhá také zrychlit metabolismus, čímž podporuje proces hubnutí a spalování tuků. Káva má také antioxidační účinky, podporuje boj organismu proti škodlivým účinkům volných radikálů a zlepšuje fungování jater. Jak je vidět, tento nápoj komplexně podporuje organismus, a přidáním pistáciové pasty ho uděláme ještě zdravějším.
Proč je dobré přidávat pistáciovou pastu do kávy?
Dezerty a nápoje z pistácií jsou již nějakou dobu velmi populární, a to jak v nabídkách kaváren, tak na internetu. Pistáciová pasta se skvěle hodí k chuti kávy, vyberte si takovou, která neobsahuje přidaný cukr a palmový olej. Můžete si ji snadno připravit i doma. Tyto ořechy budou skvělým doplňkem zdravé stravy.
Pistácie mají skvělý vliv na kardiovaskulární systém, jejich konzumace snižuje riziko aterosklerózy a ischemické choroby srdeční. Zajímavé je, že pistácie jsou dobrou volbou pro osoby držící dietu, protože obsahují méně tuku a kalorií než jiné ořechy.
Navíc jsou jedním z nejlepších zdrojů nenasycených mastných kyselin, díky čemuž podporují činnost srdce, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a mají příznivý vliv na nervový systém, včetně činnosti mozku, a podporují také kondici pokožky. Mají také nízký glykemický index a vlastnosti, které pomáhají udržovat správnou hladinu cukru v krvi. Proto mohou být součástí stravy diabetiků a osob s inzulínovou rezistencí.
Stojí za zmínku, že pistácie obsahují karotenoidy, které podporují zdraví očí a chrání je před onemocněními. Obsahují také vitamín E, který je silným antioxidantem a pomáhá udržovat mladistvý vzhled pokožky, vitamíny skupiny B, které mimo jiné podporují nervový a oběhový systém a ovlivňují metabolické procesy v těle. Nechybí zde ani minerály, jako je draslík, který reguluje krevní tlak, nebo zinek, který podporuje imunitu a zdraví očí. Pistácie obsahují flavonoidy, které mají protizánětlivé, proti stárnutí a protirakovinné účinky.

Jak si vyrobit pistáciovou pastu?
Příprava domácí pistáciové pasty je velmi jednoduchá, stačí si opatřit:
- 150 g nesolených, loupaných pistácií,
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje,
- špetku soli,
- volitelně: 2 lžíce vybraného sladidla, např. medu, erythritolu, xylitolu nebo stévie.
Začněte pražením pistácií, které můžete provést v troubě (15 minut při 160 stupních) nebo v bezolejové fritéze. Poté vložte všechny ingredience do mixéru a důkladně je rozmixujte.
Jak připravit kávu s pistáciovou pastou? Začněte tím, že si uvaříte svou oblíbenou kávu, doporučujeme kávu z čerstvě mletých zrn. Poté do šálku přidejte dvě lžičky pistáciové pasty. Nalijte napěněné mléko a přidejte espresso. Nápoj ozdobte drcenými pistáciemi.