Přeskočit na obsah

Můžete je bez obav jíst místo brambor. Vodní kaštany působí jako ochranný štít pro mozek a játra

Vodní kaštany, také známé jako Eleocharis dulcis, jsou rostliny s mnoha zdraví prospěšnými vlastnostmi, které jsou již dlouho oblíbené v asijské kuchyni. Vodní kaštany, navzdory svému názvu, nejsou ořechy. Jsou to křupavé oddenky vodní rostliny, které mají jemnou, mírně ořechovou chuť a zůstávají tvrdé i po tepelné úpravě. Díky tomu se skvěle hodí jako přísada do mnoha pokrmů.

V posledních letech získaly vodní kaštany význam nejen v kulinářství, ale i v lidovém léčitelství a dietologii. Studie publikovaná v International Journal of Pharmaceutical Sciences v roce 2024 jen potvrzuje jejich výjimečné léčivé vlastnosti.

Můžete je bez obav jíst místo brambor. Vodní kaštany působí jako ochranný štít pro mozek a játra
Vodní kaštany

Vodní kaštany – asijská delikatesa

Ačkoli název může navodit dojem, že se jedná o ořechy, ve skutečnosti se jedná o oddenky vodní rostliny patřící do čeledi ostřicovitých (Cyperaceae). Mají křupavou konzistenci a jemnou, mírně ořechovou chuť, díky čemuž se skvěle hodí do mnoha pokrmů.

Eleocharis dulcis – léčivé vlastnosti vodních kaštanů

Studie publikovaná v International Journal of Pharmaceutical Sciences ukazuje, že Eleocharis dulcis má řadu užitečných vlastností, které působí jako ochranný štít pro mozek, nervy a játra. Tato rostlina je bohatá na draslík, železo, mangan a další minerály a obsahuje biologicky aktivní sloučeniny, jako jsou saponiny, flavonoidy a fenoly, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

V tradiční asijské medicíně se vodní kaštany používaly jako prostředek podporující trávení, močopudný a zmírňující příznaky zánětů.

Současné výzkumy vodních kaštanů potvrzují jejich potenciál jako přírodního doplňku stravy podporujícího funkce jater a nervového systému.

Můžete je bez obav jíst místo brambor. Vodní kaštany působí jako ochranný štít pro mozek a játra
Vodní kaštany

Jak jíst vodní kaštany? Nápady na jídla

Vodní kaštany se vyznačují tím, že zůstávají křupavé i po tepelné úpravě. Díky tomu se skvěle hodí jako příloha k mnoha pokrmům asijské kuchyně. Zde je několik návrhů:

  • v salátech – čerstvé nebo konzervované vodní kaštany lze přidat do zeleninových nebo těstovinových salátů, aby jim dodaly jedinečnou texturu,
  • v pokrmech připravených ve woku – ideálně se hodí k zelenině restované ve woku, ale také k kuřeti nebo krevetám. Dodávají pokrmu křupavost a lehkou ořechovou chuť,
  • polévky a vývary – mohou být součástí asijských polévek, jako je won ton nebo tom yum, kde kromě chuti dodávají také nutriční hodnotu,
  • dezerty – v čínské kuchyni se vodní kaštany používají k přípravě dezertu zvaného „water chestnut cake“, který je oblíbeným pokrmem dim sum,
  • předkrmy – lze je nakrájet na plátky, osmažit na pánvi a podávat jako zdravý předkrm.

Vodní kaštany jsou chutnou přísadou do pokrmů a bohatým zdrojem živin. Díky svým prospěšným účinkům na zdraví mohou podporovat funkci mozku, nervového systému a jater. Stojí za to je zařadit do svého jídelníčku a experimentovat s různými recepty.