Přicházíte domů po dlouhém pracovním dni. Otevíráte ledničku. A tady vyvstává otázka: co teď uvařit k večeři? Co si zítra připravit k snídani? Stojí za to trávit čas přípravou jídla, když si můžete odpočinout? Možná to vysvětluje nárůst prodeje hotových jídel. Ale… co kdybychom vám nabídli recepty, které se dají připravit za pár minut, jsou jednoduché, chutné a zdravé?
Představujeme menu skládající se z předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Zvláštností je, že se dají připravit za dvacet minut nebo méně, a dokonce i současně. Základní ingredience, které bychom měli mít doma, abychom mohli jídla připravit za krátkou dobu, ty nejlepší, které se hodí k jídlu na druhý den, a dokonce i ty nejlepší, které lze zmrazit, abychom měli zásobu na několik dní.

Salát z čočky s jemným avokádovým aioli
Ingredience (4 osoby)
- 1 šálek čočky
- 2 plechovky tuňáka
- 8 cherry rajčat
- Černé olivy
Na česnekovou omáčku:
- 1 malé zralé avokádo nebo ½ velkého
- 1 vejce
- 1 malý stroužek česneku
- Potřebné množství jemného olivového oleje – nebo slunečnicového oleje
PŘÍPRAVA
- Čočku propláchněte, aby se zrna oddělila.
- Připravte avokádovou aioli: v misce elektrického mixéru smíchejte avokádo s vejcem, česnekem, citronovou šťávou, špetkou soli a špetkou pepře.
- Postupně přidávejte olivový olej a míchejte, dokud nevznikne jemná emulze.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Připravte salát: smíchejte čočku s nakrájenými rajčaty, okapaným tuňákem, nakrájenými olivami a jemným aioli.

Kuře s citronem
Ingredience (2 osoby)
- 2 kuřecí prsa
- 1 citron (šťáva a kůra)
- 200 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kukuřičného škrobu (podle chuti, pro zahuštění omáčky)
- Sůl a pepř
PŘÍPRAVA
- Kuře nakrájejte na tenké plátky nebo kousky, nebo kupte již nakrájené. Osolte a opepřete podle chuti.
- Kuře osmažte na pánvi na paellu s olivovým olejem, dokud nebude zlatavě hnědé zvenku (asi 5 minut). Odložte stranou.
- Do stejné pánve na paellu přidejte nasekaný česnek a smažte ho 2 minuty.
- Vymačkejte citron a přidejte šťávu a trochu kůry, stejně jako vývar nebo vodu do pánve na paellu.
- Pokud chcete, aby omáčka byla hustší, rozpusťte škrob ve 2-3 lžících vody a přidejte jej do paelly postupně, abyste upravili konzistenci.
- Vraťte kuře do paelie, dobře promíchejte a nechte 5 minut na mírném ohni, aby se chutě spojily.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Ideální k bílému rýži, vařeným bramborám nebo čerstvému salátu.

Čokoládový dortík v hrnku
Ingredience
- 1 vejce + 3 lžíce mléka
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 3 lžíce mouky
- 1 lžička kakaového prášku
- ½ lžičky sušeného droždí
- Aromatické přísady podle chuti: vanilka, skořice…
- Kousky čokolády + 1 lžíce vody
PŘÍPRAVA
- V hrnku nebo malé misce smíchejte vejce s mlékem, cukrem a olejem, dobře promíchejte a přidejte ostatní suché ingredience: mouku, kakao a prášek do pečiva.
- Do šálku přidejte 1 nebo 2 kousky čokolády. Přidejte 1 lžíci vody a vložte na 1 minutu do mikrovlnné trouby na 800 W.