Tento recept je ideální pro ty, kteří nechtějí příliš mnoho ingrediencí a chtějí si pochutnat na delikatesách, které mohou sdílet s rodinou a přáteli.
Koláč se tradičně jí odpoledne, k čaji nebo při setkáních s přáteli a rodinou. Jelikož se jedná o typické jídlo místní gastronomie, objevila jsem novou variantu s jablky, která neobsahuje pšeničnou mouku. Navíc je vhodná pro lidi, kteří nemohou jíst potraviny obsahující lepek.
Jablečný koláč je klasika, kterou lze změnit nahrazením pšeničné mouky mandlovou.

Zdravá verze: jablečný koláč bez mouky a cukru
Ingredience:
- 2 jablka.
- 3 vejce.
- 3 lžíce stévie.
- 1 šálek mandlové mouky (nebo jakékoli jiné mouky kromě pšeničné).
- 1 lžíce prášku do pečiva.
- 1/2 šálku mléka.
- 1 lžička vanilkové esence.
Postup:
- Zapněte troubu na 180 °C a vyložte dortovou formu nebo ji vymastěte máslem.
- Nakrájejte jablka na malé kostičky.
- V misce rozšlehejte vejce se stévií a vanilkovou esencí.
- Přidejte prášek do pečiva a mandlovou mouku. V případě potřeby přidejte mléko.
- Míchejte, dokud nezískáte pastovitou konzistenci. Přidejte jablka.
- Rozšlehejte a nalijte směs do formy.
- Pečte v troubě 35 minut.
- Než dort vyndáte z trouby, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle nebo nože, zda je těsto propečené. Za tímto účelem zapíchněte špejli do středu, pokud z ní vytéká tekutá hmota, dort ještě není propečený.

Doba pečení: v závislosti na troubě se může pohybovat od 35 do 40 minut.
Celková doba přípravy: 45 minut.