Přeskočit na obsah

Vejce po pizzaiolo: jednoduchý a zdravý italský recept, který vám umožní odpočinout si od těstovin

Zde jsou kroky, které je třeba provést, abyste jídlo připravili za 20 minut

Italská kuchyně je jednou z nejznámějších na světě. Většina lidí ji zná díky těstovinám nebo pizze, dvěma jejím symbolům. Existuje však mnoho zdravých a jednoduchých receptů, o kterých široká veřejnost neví.

Jedním z nich jsou vejce popizzaiolo, jídlo bohaté na bílkoviny a snadné na přípravu. Ačkoli existují různé varianty tohoto jídla, společným prvkem je rajčatová základna a zapečený sýr.

Vejce po pizzaiolo: jednoduchý a zdravý italský recept, který vám umožní odpočinout si od těstovin

Recept na vejce po pizzaiolo

Recept na vejce alla pizzaiolo spočívá v přípravě vajec na rajčatové základně, dochucených česnekem a bazalkou, a jejich pokrytí mozzarellou. Výsledek: vejce se ztuhlou bílkovinou a šťavnatým žloutkem.

Ingredience

  1. 2 vejce
  2. 100 g lehké mozzarelly
  3. 250 g passaty nebo rajčatové omáčky
  4. 10 cherry rajčat (podle chuti)
  5. 1 stroužek česneku
  6. Olivový olej extra virgin
  7. Sůl podle chuti
  8. Pepř podle chuti
  9. Listy čerstvé bazalky

Jak připravit vejce po pizzaiolo krok za krokem

Vejce po pizzaiolo: jednoduchý a zdravý italský recept, který vám umožní odpočinout si od těstovin

  1. Připravte mozzarellu. Nakrájejte mozzarellu na tenké plátky a položte je na kuchyňský papír, aby ztratila část syrovátky.
  2. Ochutnejte olej. Do pánve přidejte trochu olivového oleje, rozdrcený stroužek česneku a snítky bazalky. Jakmile česnek začne hnědnout, vyjměte je.
  3. Přidejte passatu neborajčatovou omáčku. Nalijte passatu nebo rajčatovou omáčku do ochuceného oleje, přidejte sůl a vařte na středním ohni po dobu pěti minut, aby omáčka získala chuť a trochu se zredukovala. Pokud používáte cherry rajčata, rozkrojte je na polovinu a přidejte je v tomto okamžiku, vařte je po dobu dvou minut.
  4. Přidejte vejce a mozzarellu. V omáčce vytvořte dvě prohlubně a opatrně do nich rozklepněte vejce. Rozložte plátky mozzarelly a několik čerstvých lístků bazalky nahoře.
  5. Zakryjte a vařte na mírném páru. Zakryjte pánev vlhkým poklopem, aby se vytvořila pára a vejce se srazila, aniž by vyschla.
  6. Sledujte proces vaření a podávejte. Vařte, dokud se bílky nesrazí a žloutky zůstanou krémové (nebo více propečené, podle vaší chuti). Pokud chcete, aby žloutky zůstaly tekuté, neustále sledujte stav a jakmile se bílky srazí, sundejte pánev z ohně. Přidejte sůl a pepř a ozdobte čerstvými lístky bazalky. Podávejte s chlebem, abyste co nejlépe využili omáčku a tavený sýr.Jaká je nutriční hodnota jedné porce tohoto receptu?Energetická hodnota: přibližně 180 kcalBílkoviny: 16 gTuky: 8 gSacharidy: 9 gCukry: 6 gSodík: 420 mg