Chcete něco sytého a zároveň jednoduchého na přípravu? Těstovinový salát je jídlo, které se hodí jak na rychlý oběd v práci, tak jako efektní předkrm na domácí párty. Seznamte se s receptem, který se těší úspěchu již mnoho let – u mě vždy zmizí ze stolu jako první.
Ve světě kulinářství existují klasická jídla, která nikdy neomrzí. Mezi ně rozhodně patří makarónový salát – barevný, plný čerstvých ingrediencí a mimořádně univerzální. Můžete si ho vzít s sebou v krabičce jako svačinu, připravit den před večírkem nebo podávat jako přílohu k grilovaným pokrmům. Je to jedno z těch jídel, které spojují generace: děti milují jeho jemnou chuť a dospělí oceňují jeho praktičnost a možnost vybrat si ingredience podle svého vkusu.
Těstovinový salát – nezbytná součást oběda nebo večírku
Těstovinový salát je jedním z těch jídel, které se hodí doslova vždy – ať už jde o rychlý oběd v práci nebo velkou rodinnou sešlost. Má několik výhod: je sytý, barevný a lze ho připravit předem, takže se nemusíte starat o vaření na poslední chvíli.
Je to také skvělá volba, když chcete využít ingredience, které už máte v ledničce. Základem jsou samozřejmě těstoviny – nejčastěji se volí mašle, spirálky nebo penne, protože dobře drží omáčku a přísady. K tomu se přidá zelenina, oblíbené maso nebo sýr a omáčka – a máte jídlo, které je nejen chutné, ale také efektně vypadá na stole.
V mém případě takový těstovinový salát často zachraňuje situaci, když nemám nápady na druhý snídani. Stačí ho zabalit do krabičky a v práci nebo na univerzitě budete mít hotový, výživný oběd. Navíc se toto jídlo dobře skladuje – i po několika hodinách v ledničce zůstává stejně chutné, a někdy dokonce chutnější, když se ingredience „propojí“.
Recept na těstovinový salát
Ačkoli existuje mnoho variant, tento těstovinový salát je můj osvědčený favorit. Připravuje se rychle, nevyžaduje žádné vzácné ingredience a vždy chutná stejně dobře – ať už druhý den v práci nebo na rodinné oslavě. Navíc ho lze libovolně upravovat přidáním toho, co máte v ledničce.
Ingredience:
- 250 g těstovin (farfalle, mašle nebo penne),
- 1 plechovka kukuřice,
- několik cherry rajčat,
- 1 čerstvá okurka,
- 150 g šunky nebo opečené kuřecí prsa,
- 150 g žlutého sýra,
- 3 lžíce majonézy,
- 2 lžíce hustého přírodního jogurtu,
- sůl a pepř podle chuti,
- hrstka jarní cibulky nebo petržele na ozdobu.
Způsob přípravy:
- Těstoviny uvařte al dente v osolené vodě. Vodu slijte a nechte úplně vychladnout.
- Nakrájejte rajčata a okurku na plátky a sýr nastrouhejte.
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostky a osmažte na olivovém oleji. Ve velké míse smíchejte těstoviny se zeleninou, kuřecím masem a sýrem.
- Přidejte konzervovanou kukuřici.
- V samostatné míse smíchejte majonézu s jogurtem – takový dresink udělá těstovinový salát lehčím, ale přesto krémovým.
- Vše smíchejte, dochuťte solí a pepřem.
- Před podáváním posypte salát čerstvou cibulkou nebo petrželkou.
Pro mě je tato verze opravdovou klasikou: jednoduchá, rychlá a vždy úspěšná. Zajímavé je, že ji často připravuji ve dvojité porci: polovinu si beru s sebou do práce a druhou část nechávám na večeři doma. Hodí se také jako příloha k barbecue – hosté vždy chválí, že má „domácí“ chuť a není přetížená ingrediencemi.