Přeskočit na obsah

Stačí přidat lžíci tohoto tekutého přípravku a bramborové placky nebudou mastné a budou příjemně křupavé.

Bramborové placky jsou oblíbeným jídlem mnoha Čechů. Podávají se se smetanou, gulášem nebo jako sladký dezert a mohou být skvělou volbou k obědu. Někdy se však stává, že bramborové placky během smažení „nasáknou“ olej a poté, co je vyložíte na talíř, z nich doslova kape tuk. To se děje kvůli určitým chybám, které při jejich přípravě děláme.

Proč bramborové placky „nasávají“ tuk?

Příprava chutných bramborových placek se nezdá být složitá. Stává se však, že při smažení těchto chutných pokrmů děláme určité chyby, kvůli kterým jsou hotové výrobky příliš mastné a nedostatečně křupavé. Ukázalo se, že bramborové placky mohou „nasávat“ tuk v důsledku smažení na nedostatečně rozpáleném oleji. Nejlepší je je dávat na pánev, když je olej zahřátý na teplotu asi 180 stupňů Celsia.

Stačí přidat lžíci tohoto tekutého přípravku a bramborové placky nebudou mastné a budou příjemně křupavé.
Bramborové placky

Kontrolu teploty oleje usnadní speciální kuchyňský teploměr. Pokud však takový přístroj nemáme, můžeme provést test pomocí malého kousku chleba. Kousek chleba položíme na pánev a počítáme 16 sekund. Pokud po uplynutí této doby chléb získá hnědou barvu, znamená to, že olej je dostatečně zahřátý.

Co udělat, aby bramborové placky nebyly mastné?

Ukázalo se, že chybu, která vede k nadměrnému vstřebávání tuku bramborovými plackami, můžeme udělat již při přípravě ingrediencí. Klíčovým momentem je výběr správných brambor. Nejlepší je vybírat moučné odrůdy (kulinářský typ C). Brambory s nižším obsahem škrobu obsahují více vody, proto se při smažení mohou rozpadat a nadměrně absorbovat tuk.

Je zajímavé, že někteří kuchaři používají určitý trik, který může minimalizovat riziko „absorbování“ oleje bramborovými plackami. Stačí přidat do těsta trochu octa (stačí 1 lžíce na přibližně 1 kg brambor), aby připravená jídla neabsorbovala nadměrné množství tuku. Placky budou chutné a příjemně křupavé!

Chyby při smažení bramborových placků

Při smažení bramborových placků je také nutné se vyvarovat dalších chyb, které mohou vést k neúspěšnému výsledku. Již jsme zmínili správné zahřátí oleje, výběr vhodného druhu brambor a přidání malého množství octa do bramborové hmoty.

Další chybou, které je třeba se při přípravě bramborových placků vyvarovat, je nedostatečné odstředění bramborové hmoty od vody. Po nastrouhání brambor je nutné použít bavlněnou utěrku, aby se z nich odstředila přebytečná tekutina. V opačném případě budou palačinky absorbovat tuk z pánve a navíc ztratí svou křupavost.

Stačí přidat lžíci tohoto tekutého přípravku a bramborové placky nebudou mastné a budou příjemně křupavé.
Bramborové placky

Kromě toho je nutné dávat pozor na velikost smažených palačinek. Pokud dáte na pánev příliš mnoho bramborové hmoty najednou, hrozí riziko, že se palačinky nepropečou a zůstanou uvnitř syrové.