Dosud jsem plněné papriky připravovala trochu jinak. Teprve nový způsob přípravy mi pomohl pochopit, jak chutná tato zelenina může být. Jídlo bylo jako obvykle výživné, ale překvapilo mě svou šťavnatostí a výraznou chutí.
Sezóna křupavých, barevných paprik je v plném proudu. Stojí za to ji využít k přípravě různých pokrmů s touto chutnou zeleninou. Dnes vám nabízím plněné papriky, které jsou tak výživné, že se skvěle hodí jako obědové jídlo. Moje rodina je miluje.
Jak připravit papriky na plnění?
Papriky určené k plnění je třeba umýt a očistit. Dosud jsem je rozkrojila na polovinu a poté odstranila semennou komoru a bílé blány. Tentokrát jsem vyřízla pouze semennou komoru a vyčistila střed od zbývajících semen. Pomohl mi k tomu ostrý nůž se špičatým koncem. Ukázalo se, že takto se paprika čistí velmi rychle a po naplnění nedochází k vypadávání nádivky.
Jak připravit plněné papriky pečené v omáčce?
Papriky lze plnit různými náplněmi, ale moje rodina má nejraději náplň z mletého masa a rýže. Připravila jsem ji během chvilky a naplnila jí papriky. Poté jsem je vložila do pekáče a polila rajčatovou omáčkou. Zelenina se upekla rychleji než obvykle, byla šťavnatá a voňavá.
Recept: Papriky pečené v rajčatové omáčce
Výživné plněné papriky pečené v rajčatové omáčce
Ingredience
- 8 středních paprik
- 500 g mletého masa
- 150 g rýže
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje nebo olivového oleje
- 1 vejce
- sladký mletý pepř
- sůl, pepř
Rajčatová omáčka:
- 700 ml rajčatové passaty
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl, pepř, cukr
Způsob přípravy
- Příprava ingrediencí. Rajčata umyjte a ostrým nožem odstraňte semennou komoru. Skrz vzniklý otvor očistěte zeleninu od bílých membrán a zbývajících semen. Rýži uvařte do poloměkkosti v osolené vodě, nechte vychladnout. Cibuli nakrájejte, osmažte na oleji, osmažte s nakrájeným česnekem.
- Příprava náplně a plnění. Smíchejte mleté maso s vařeným rýží, osmaženou cibulí a česnekem. Přidejte vejce, promíchejte a dochuťte podle chuti. Naplňte papriky náplní.
- Příprava omáčky. Na olivovém oleji osmažte cibuli a česnek, přidejte passatu a koření, vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Přelijte ji do velké žáruvzdorné nádoby, vložte papriky.
- Pečení. Formu zakryjte a papriky pečte asi hodinu při teplotě 180 stupňů Celsia. V polovině pečení papriky otočte, aby byla jejich druhá strana ponořena v omáčce.
Další verze plněných paprik
Při přípravě plněných paprik je třeba dbát na to, aby během pečení nevyschly. Dobrým řešením je plnit celé papriky a péct je v rajčatové omáčce. Můžete také plnit poloviny paprik a po vložení do pekáče je polévat bešamelovou omáčkou.
Tato omáčka se připravuje velmi jednoduše. V hrnci stačí rozpustit 2 lžíce másla, přidat 2 lžíce mouky a trochu opéct, aby se nevytvořila hnědá kůrka. Nyní je třeba bílou omáčku zředit přibližně 400 ml studeného mléka, vařit do zhoustnutí a dochutit muškátovým oříškem, solí a pepřem.