Tyto chutné nadýchané palačinky s jablky připravuji bez jediného gramu mouky. Moje děti je milují. Skvěle se hodí k domácímu džemu. Jsou ideální jako rychlá snídaně nebo sladká svačina po škole nebo školce. Recept na jejich přípravu je velmi jednoduchý.
Na podzim smažím jogurtové palačinky s jablky ve velkém množství. Je to oblíbená snídaně mých dětí. Skvěle se hodí k lžíci kyselé marmelády, ale také k čerstvému ovoci (zejména malinám a dušeným švestkám). Připravuji je v několika jednoduchých krocích. Vždy jsou nadýchané a měkké, i když neobsahují mouku. Nahradila jsem ji jinou, levnou a snadno dostupnou ingrediencí.

Co přidat do palačinek místo mouky?
Do palačinek s jablky přidávám krupici, která se k nim skvěle hodí. Dodává jim zajímavou konzistenci, měkkost a jemnost. Smíchám ji předem s jogurtem a nechám chvíli odstát. Je to důležitý krok při přípravě, protože krupice tak nabobtná. Pokud po 10 minutách zjistíte, že těsto je příliš husté, přidejte do něj několik lžic mléka. Hustota těsta závisí na druhu použitého jogurtu. Můj byl poměrně řídký a doporučuji použít právě takový (pokud máte hustý, přidejte méně krupice). Místo jogurtu můžete použít kefír nebo podmáslí (před smícháním s krupicí důkladně promíchejte). Palačinky budou stejně syté a bohaté na bílkoviny.
Recept na jogurtové palačinky s krupicí
Ingredience
- 350 g přírodního jogurtu
- 1 sklenice krupice
- 1 vejce
- 1 jablko
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/2 čajové lžičky vanilkového cukru
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

Způsob přípravy
Do misky nasypte krupici a zalijte ji jogurtem. Pečlivě promíchejte lžící a nechte 10 minut odstát, aby krupice nabobtnala. Pokud bude po uplynutí této doby hmota příliš hustá, přidejte do ní 2-3 lžíce mléka.
Mezitím oloupejte jablko a nastrouhejte ho na hrubém struhadle (hodí se jakýkoli druh jablek). Posypte ho skořicí a vanilkovým cukrem. Promíchejte.
Oddělte bílky od žloutků. Do jogurtu s krupicí přidejte žloutky, jablko se skořicí a vanilkovým cukrem a také prášek do pečiva. Vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
Bílky vyšlehejte do husté pěny (můžete přidat špetku soli). Opatrně je přidejte do těsta na palačinky. Dbejte na to, aby zůstalo vzdušné a jemné. Díky tomu budou palačinky nadýchané.
Rozpalte pánev s malým množstvím tuku. Lžící naneste těsto (1 lžíce = 1 palačinka) a vytvarujte placky. Smažte na středním ohni po dobu 2-3 minut z každé strany, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Na začátku smažení je lepší pánev přikrýt pokličkou. Pak se palačinky smaží rychleji a lépe se nadouvají. Hotové palačinky s krupicí vyložte na talíř vyložený kuchyňskou utěrkou, aby okapal přebytečný tuk. Podávejte horké s oblíbeným ovocem nebo marmeládou.